x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bijuterii ale Coroanei britanice, ascunse într-o cutie de biscuiţi!

Bijuterii ale Coroanei britanice, ascunse într-o cutie de biscuiţi!

12 Ian 2018   •   12:07
Bijuterii ale Coroanei britanice, ascunse într-o cutie de biscuiţi!

Pietre preţioase dintre bijuteriile Coroanei Britanice au fost ascunse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-o cutie de metal pentru biscuiţi îngropată pe domeniul Castelului Windsor, arata un documentar BBC încă nedifuzat.

 

Până acum s-a stiut doar că pietrele preţioase fuseseră duse în castelul din centrul oraşului Windsor, comitatul Berkshire, pentru a nu cădea în mâinile naziştilor în eventualitatea unei invazii. O emisiune a postului BBC One despre bijuteriile coroanei şi încoronarea reginei va prezenta in premiera modul în care aceste obiecte istorice au fost ascunse într-o groapă adâncă din ordinul regelui George al VI-lea

Bijuteriile, printre care se număra şi rubinul ''Prinţul Negru'' din Coroana Imperială, au fost aşezate într-o cutie de metal pentru biscuiţi, îngropată sub un tunel secret, folosit ca ieşire de urgenţă din castel. Regina, care în anii războiului a locuit la Castelul Windsor din motive de siguranţă, stia cate ceva, dar nu intreaga poveste aflata de la comentatorul regal, Alastair Bruce, care prezintă documentarul.

''Minunat este faptul că regina nu stia mai nimic. A fost atat de ciudat sa-i povestesc'', a mărturisit acesta. Totul a fost descoperit de Oliver Urquhart Irvine, bibliotecarul şi administrator al Arhivelor Reginei. Misterul a fost elucidat de ''un pachet electrizant de scrisori'', după cum l-a descris Comentatorul regal, adresat de Sir Owen Morshead, bibliotecarul regal, către regina Mary, mama lui George al VI-lea al Marii Britanii.

Documentele lui Sir Owen descriu cum a fost săpată o groapă cu două încăperi, acoperită pentru a o proteja de atacurile inamice şi dotată cu uşi de oţel. O trapă de acces în zona secretă există şi în prezent. In documentar regina povesteşte cu candoare şi umor provocările şi necazurile ocazionate de funcţia sa, inclusiv pericolele reprezentate de purtarea unei coroane grele. Ea glumeşte spunând că nu poate privi în jos în timp ce îşi citeşte discursul atunci când poartă Coroana Imperială, care cântăreşte 1.28 kilograme, existând pericolul de a-şi ''frânge'' gâtul. ''Nu te poţi uita în jos pentru a citi discursul, trebuie să ridici discursul. Altfel ţi-ai frânge gâtul, ar cădea'', i-a mărturisit regina lui Bruce.

Coroana a fost realizată pentru încoronarea din 1937 a regelui George al VI-lea al Marii Britanii şi este bătută cu pietre scumpe, printre care 17 safire, 11 smaralde şi sute de perle şi diamante, dar şi cu piatra preţioasă cunoscută sub numele de ''Prinţul Negru'' despre care se bănuieşte că a fost încastrată în coiful purtat de Henric al V-lea al Angliei în timpul Bătăliei de la Agincourt (Azincourt) din 1415.

Suverana povesteşte şi cum a fost nevoită să se oprească pe loc în timpul încoronării sale din Catedrala Westminster Abbey, după ce roba pe care o purta s-a agăţat în covor. ''Nu se gândiseră la asta'', a adăugat regina. AGERPRES.

×