x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai eficient ucigaş din SUA e...

Cel mai eficient ucigaş din SUA e...

30 Ian 2013   •   08:15
Cel mai eficient ucigaş din SUA e...

Ucid anual între 1,4 miliarde de păsări şi între 6,9 miliarde de mamifere mici. Un studiu recent, efectuat de Smithsonian Conservation Biology Institute (SCBI) le-a plasat pe primul loc în rândul celor mai periculoase animale pentru fauna continentului.

Este vorba de pisici.

Potrivit cercetătorilor, care şi-au publicat rezultatele studiului în revista Nature Communications, pisicile fără stăpân sunt cele mai periculoase, însă şi pisicile cu stăpân îşi aduc contribuţia la rata ridicată de mortalitate în rândurile păsărilor şi a mamiferelor de mici dimensiuni.

Potrivit studiului, numărul animalelor de dimensiuni mici care mor ucise de pisici, în SUA, este mai mare decât al animalelor care mor ucise de maşini, de impactul cu clădirile înalte sau în accidente ecologice (otrăviri).

Potrivit cercetătorilor, 33 de specii animale mici, în special păsări, au dispărut deja din cauza pisicilor.

Pe lista animalelor ameninţate cu dispariţia din cauza pisicilor se află acum prihorul american. Animalele care mor frecvent în ghearele pisicilor sunt toate speciile de şoareci, veveriţele şi iepurii.

"Din studiile noastre reiese că pisicile sunt principala ameninţare la adresa animalelor sălbatice din SUA", a declarat doctorul Pete Marra, de la SCBI.

Echipa de cercetători spune că o pisică fără stăpân ucide de trei ori mai multe animale decât una cu stăpân, însă propietarii de pisici ar putea face mai mult pentru a se asigura că animalele lor de casă nu ucid animalele sălbatice.

"Sperăm care rezultatele cercetării noastre să convingă proprietarii de pisici să le ţină în casă şi să convingă şi factorii de decizie să dezvolte politici de conservare a animalelor sălbatice", spune Marra.

Reprezentanţii oraganizaţiilor de protecţie a animalelor sugerează, însă, că o zgardă cu clopoţel ar fi suficientă pentru ca pisica să nu mai aibă atât de mult succes la vânătoare. 

×
Subiecte în articol: pisici prihori şoareci veverite iepuri