x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plan secret al Casei Albe: Statut legal pentru 11 milioane de imigranţi

Plan secret al Casei Albe: Statut legal pentru 11 milioane de imigranţi

de Mihaela Biliovschi    |    20 Feb 2013   •   15:44
Plan secret al Casei Albe: Statut legal pentru 11 milioane de imigranţi
Corespondenţă din Washington, D.C.

Unsprezece milioane de imigranţi ilegal ar putea primi statut de rezident permanent, informează cotidianul american USA Today, care a intrat în posesia unui document secret al Casei Albe.  Planul lui Obama a fost sustras de către un angajat al Executivului, care a solicitat să rămână anonim, pentru că nu a fost autorizat să-l facă public.
Incidentul de scurgere a informaţiilor din interiorul Casei Albe nu este primul, Administraţia Obama confruntându-se constant cu situaţii în care informaţii sensibile sunt transmise presei chiar de către oamenii preşedintelui, sub protecţia anonimatului.

Republicanii sunt furioşi

Democraţii încearcă să controleze daunele, spunând că propunerea nu este în formă finală, în timp ce republicanii sunt înfuriaţi şi ameninţă că planul lui Obama de reformă în imigraţie nu va primi votul Congresului în veci.

Obama arată în planul său că imigranţii ilegal aflaţi pe teritorul Statelor Unite vor putea obţine statut de rezident permanent în termen de opt ani de la înregistrarea cererii. Reforma în imigraţie este una dintre promisiunile ratate cu brio ale preşedintelui Obama, aşa cum s-a întâmplat şi cu închiderea închisorii din Guantanamo.

De unde vine opoziţia

Rand Paul, citat de Fox News, sugerează că panul Casei Albe este menit eşecului din start, pentru că prevederile sunt atât de deviate de la realitatea ţării, încât Obama pare să se fi auto-sabotat. ”Preşedintele îşi faultează propriul plan,” a spus Rand Paul. ”Demonstrează că nu este serios...  Propunerea legislativă nu va fi aprobată.”

Republicanul Marco Rubio, membru într-un grup de opt senatori cu misiunea de a produce o propunere legislativă pentru reformă în imigraţie, a subliniat că propunerea Casei Albe subestimează eforturile depuse de membrii Congresului de a găsi soluţii viabile problemei puse de prezenţa celor 11 milioane de imigranţi ilegal. Rubio subliniază că orice reformă în imigraţie trebuie să înceapă cu întărirea securităţii la graniţe.

Amnistie în lanţ

Conform planului Obama, imigranţii ilegal trebuie să obţină un cazier curat, să se supună colecţiei de informaţii biometrice precum amprente digitale şi de retină, şi să plătească taxe aferente cererii de viză.

Un nou tip de viză, ”Viitor Imigrant Legal” va fi creat special pentru situaţia imigranţilor. În momentul în care vor obţine statut legal cu ajutorul acestui tip de viză, cei aproximativ 11 miliaone de imigranţi vor avea posibilitatea să solicite statut de rezident legal şi pentru soţ/soţie şi copiii rămaşi în ţara de origine. 

Citat de USA Today, Marco Rubio spune că planul Casei Albe va duce la înrăutăţirea situaţiei imigraţiei ilegale din SUA, şi că e nedrept faţă de oamenii care stau la rând de ani de zile şi care au respectat legile ţării pentru a obţine statut de rezident conform legilor în vigoare.

Nordul vrea amnistie, sudul vrea securitate

Deşi planul Casei Albe a ajuns “în secret” în mass-media, există posibilitatea ca Barack Obama să nu fie străin de acest lucru. Preşedintelui îi este cunoscut faptul că planul său este respins de republicani, dar şi de un anumit grup de democraţi.

Prin ”scurgerea” secretă a planului, Obama poate testa reacţia publicului fără a-şi asuma vreo responsabilitate în caz că aceasta este negativă. În general, rezidenţii din statele din sudul ţării, în special cei aflaţi la graniţă, sunt împotriva amnistiei şi solicită întărirea securităţii la frontieră. Cei din nordul ţării însă sunt mai îngăduitori şi susţin acordarea de amnistie cetăţenilor care au ajuns în ţară pe căi ilegale. 
Între timp, Comisia senatorială bipartizană care se ocupă de crearea unei legi de reformă în imigraţie anunţase luna trecută că s-a pus de acord cu prevederile generale ale proiectului din Congres. Din comisie fac parte 4 republicani şi 4 democraţi.

Casa Albă a ameninţat că, dacă comisia nu creează şi supune la vot un proiect legislativ în timp util, atunci Executivul va lua măsuri unilaterale.


×
Subiecte în articol: plan secret casa alba stat obama statele unite