x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţia a recurs la gaze lacrimogene împotriva fermierilor care protestează la Atena

Poliţia a recurs la gaze lacrimogene împotriva fermierilor care protestează la Atena

12 Feb 2016   •   13:48
Poliţia a recurs la gaze lacrimogene împotriva fermierilor care protestează la Atena

Poliţia elenă a făcut uz de gaze lacrimogene împotriva fermierilor care protestau vineri faţă de reforma sistemului de pensii, după ce aceştia au aruncat cu pietre asupra sediul Ministerului Agriculturii din centrul Atenei, cu câteva ore înaintea unei ample demonstraţii prevăzute pentru această seară în faţa parlamentului, relatează Reuters.

Conform planului de reformă cerut de creditorii internaţionali ai Greciei, fermierii ar urma să fie confruntaţi cu o triplare a contribuţiilor la asigurările sociale şi cu o majorare a impozitului pe venit.

În semn de protest, ei blochează autostrăzile de pe teritoriul ţării de peste trei săptămâni.

Circa 800 de fermieri din insula Creta au sosit în cursul dimineţii la Atena, adunându-se în faţa Ministerului Agriculturii, unde au fluturat steaguri naţionale şi au strigat: "Nu ne vor face să cedăm!".

Poliţiştii care păzesc intrarea în minister au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţi, care au aruncat cu pietre şi roşii asupra clădirii, spărgând mai multe ferestre.

Spre capitală continuă să se îndrepte fermieri nemulţumiţi, pentru a lua parte la o amplă demonstraţie programată să aibă loc în cursul serii.

Unii fermieri au început să ridice corturi în Piaţa Syntagma, scena multor confruntări violente în timpul protestelor anti-austeritate din ultimii ani.

Premierul Alexis Tsipras s-a declarat dispus să discute cu fermierii despre posibila modificare a proiectului de reformă, dar aceştia i-au respins propunerea.

Planul, criticat de toate categoriile de salariaţi, vizează în principal economisirea a 1,8 miliarde pe an (circa 1% din PIB), în cadrul cerinţelor de reformă formulate de creditorii internaţionali (FMI, UE şi BCE), în schimbul noului plan de ajutor, de 86 miliarde de euro, convenit în iulie 2015.

Tsipras este decis ca această reformă să fie aprobată şi pusă în aplicare cât mai rapid, sperând că ea va contribui la începerea negocierilor privind o reducere a uriaşei datorii publice a ţării, care atinge aproape 200% din PIB.

Proiectul de lege urmează să fie supus în această lună votului în parlament, unde premierul Tsipras dispune doar de o majoritate de 153 de voturi din 300. AGERPRESagerpres.ro

×