x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politician britanic: Trebuie "să-l luăm în braţe" pe Putin pentru a învinge Statul Islamic

Politician britanic: Trebuie "să-l luăm în braţe" pe Putin pentru a învinge Statul Islamic

30 Sep 2014   •   12:07
Politician britanic: Trebuie "să-l luăm în braţe" pe Putin pentru a învinge Statul Islamic

Rusia a fost până acum exclusă din coaliţia internaţională care luptă împotriva grupării teroriste Statul Islamic, de ce oare?, se întreabă politicianul şi jurnalistul britanic Paddy Ashdown, conform Inopressa.ru, citat de Agerpres. Potrivit lui Ashdown, Rusia are un interes propriu în această luptă: probabil, mult mai mare decât alte ţări ale coaliţiei, în condiţiile în care jihadismul sunit 'face ravagii' în republicile autonome ale Federaţiei Ruse, în Daghestan şi Cecenia, într-o măsură aproape la fel de mare ca în Irak şi Siria.

"Prieteni de la Washington îmi spun că motivul refuzului de a implica Rusia îl constituie adversitatea personală dintre preşedinţii Putin şi Obama. Dacă aşa stau lucrurile, atunci ele trebuie să se schimbe. O coaliţie mai largă, din care să facă parte şi ruşii, jucând un rol activ sau pasiv, ar putea deschide calea spre o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), ar putea asigura metode mai bune pentru a limita extinderea crizei şi ar putea majora semnificativ forţele noastre pentru rezolvarea ei", susţine Paddy Ashdown, fost înalt reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în Bosnia.

Potrivit lui Ashdown, un fond determinant al crizei cu SI îl constituie conflictul dintre şiiţi şi suniţi, al cărui ecou se face auzit în prezent în tot Orientul Mijlociu (OM), în Africa, în republicile musulmane din Rusia şi chiar în Indonezia şi în rândul populaţiei uigure din China. Tocmai acest lucru face ca provocările barbare ale SI să fie atât de potenţial explozive.

Pericolul constă în aceea ca Occidentul să se pomenească implicat în acest conflict de partea suniţilor, iar Rusia - de partea şiiţilor. În acest caz ar putea începe un război regional, cu urmări globale, atenţionează politicianul britanic, amintind de 'Balcanii anului 1913'.

×