x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţiştii români, în misiunea contra infractorilor romi

Poliţiştii români, în misiunea contra infractorilor romi

de Carmen Plesa    |    06 Dec 2011   •   21:00

Cersetorie agresiva, furturi de cupru, spargeri, furturi din buzunare – acestea sunt doar cateva dintre infractiunile cu care politistii fracezi si cei romani se confrunta zilnic, la Paris. 'Pentru a lupta contra delincventei atribuite romilor, 40 de politisti romani au fost delegati in Capitala. Muncesc alaturi de colegii lor parizieni pentru destructurarea retelelor', scrie Le Parisien. Potrivit publicatiei franceze, biroul comisarului de divizie Giller Beretti este tapetat cu zeci de fotografii ale unor copii. 'Toti sunt romi. Traiesc in tabere din regiunea pariziana si deja au fost interogati de zeci de ori.' Opt politisti romani veniti de la Bucuresti si alti 32 care fac munca de patrulare lucreaza impreuna cu Beretti exclusiv in cazuri de delincventa atribuita romilor – mai arata Le Parisien.

Reteta aplicata in Franta este, din cate se pare, aceeasi cu cea folosita in alte tari europene. 'O delincventa intr-o continua schimbare, incadrata in retele familiale bine structurate pe firul carora trebuie sa mergi pana in cele mai indepartate sate din Romania. Acolo se gasesc sefii de clan, cei care recupereaza o parte din banii obtinuti la Paris. O munca minu­tioa­sa, care cere o perfecta cunoastere a situatiei si a secretelor infractionalitatii nomade', remarca Le Parisien.

Inspectorul Marius Amihalachioaiei este unul dintre tinerii ofiteri romani detasati la Paris. A avut deja succes in munca sa din capitala franceza. Cea mai recenta realizare: destructurarea unei retele de proxeneti romani, care a presupus si arestarea a 15 indivizi. Cazul a pornit de la o plangere inregistrata la Bucuresti in care era anuntata rapirea si sechestrarea unei tinere romance, la Paris.

Fiecare clan de romi e specializat pe un anumit tip de infractiuni, iar cei tineri sunt mereu scosi in fata. Nu mai putin de 400 de copii romi, dintr-o populatie totala de 5.000-8.000 de etnici care locuiesc in zona Ile-de-France, sunt implicati in comiterea de infractiuni, conform declaratiilor comisarului francez. Acesta a mai spus ca, in decursul acestui an, 10.000 de persoane cu cetatenie romana au fost arestate la Paris.

×
Subiecte în articol: externe