x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia mobilizează armata pentru... a găsi legendarul "tren cu aur nazist"

Polonia mobilizează armata pentru... a găsi legendarul "tren cu aur nazist"

01 Sep 2015   •   17:24
Polonia mobilizează armata pentru... a găsi legendarul "tren cu aur nazist"

Polonia a anunţat marţi mobilizarea mijloacelor tehnice militare pentru a verifica existenţa misteriosului 'tren cu aur nazist', care ar fi fost îngropat la finalul celui de-al Doilea Război Mondial în Walbrzych (sud-vest) şi care a stârnit fascinaţie în rândul opiniei publice din Polonia şi din străinătate, transmite AFP.

''Ministrul a decis să trimită mijloace tehnice pe teren pentru a efectua căutări şi a verifica existenţa acestui tren. Experţi genişti vor determina în următoarele zile mijloacele tehnice ce vor fi folosite'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării polonez, Jacek Sonta.

Luni, autorităţile din voievodatul polonez Silezia Inferioară s-au arătat sceptice în privinţa existenţei legendarului convoi.

Totuşi, şeful voievodatului, Thomasz Smolarz, a anunţat o serie de acţiuni ce vizează protejarea zonei indicate de către aşa-zişii descoperitori, precum şi pentru verificarea declaraţiilor lor.

''Valoarea informativă a anunţului descoperirii nu este cu nimic superioară celor pe care noi le-am văzut de zeci de ani'', a declarat Smolarz presei, după ce a întrunit o celulă de criză ad hoc în această problemă. ''Pe baza documentelor depuse (de către vânătorii de comori) la primarul din Walbrzych, este imposibil să se afirme că o astfel de descoperire se află într-adevăr în locul indicat'', a precizat Smolarz, dezminţind existenţa unor imagini de georadar care ar fi fost furnizate de către descoperitori, în continuare anonimi.

Potrivit documentelor respective, trenul ar conţine ''obiecte de valoare, metale preţioase şi materiale industriale'', a declarat pentru AFP Joanna Lamparska, autoare de cărţi despre misterele regiunii din sud-vestul Poloniei.

Vineri, conservatorul general al monumentelor din Polonia, Piotr Zuchowski, declara că a văzut pe imaginile unui radar de cercetare a solului o ramă blindată, lungă de peste 100 de metri şi îngropată sub pământ. El s-a declarat convins în proporţie de 99% în legătură cu existenţa 'trenului nazist'.

×