x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia preferă copiii polonezi migranţilor, într-o nouă strategie demografică

Polonia preferă copiii polonezi migranţilor, într-o nouă strategie demografică

04 Ian 2022   •   09:20
Polonia preferă copiii polonezi migranţilor, într-o nouă strategie demografică

Guvernul Poloniei pregăteşte o nouă strategie demografică menită să impulsioneze una dintre cele mai scăzute rate ale fertilităţii din Europa, aceasta urmând să se bazeze pe „susţinerea familiilor“ şi nu pe migraţie.

Guvernul Poloniei pregăteşte o nouă strategie demografică menită să impulsioneze una dintre cele mai scăzute rate ale fertilităţii din Europa, aceasta urmând să se bazeze pe „susţinerea familiilor“ şi nu pe migraţiei, a anunţat ministrul polonez al muncii, familiilor şi a politicii sociale, Marlena Malag, potrivit Notes From Poland, citat de ZF.

Planul urmează să fie „adoptat în scurt timp“ de către guvern, iar deşi detaliile complete nu au fost dezvăluite, acesta va include măsuri menite să-i ajute pe părinţi să combine munca cu viaţa de familie, cât şi stimulente de ordin rezidenţial, al serviciilor de îngrijire şi financiare.

Obiectivul este de a ajuta Polonia să scape de „capcana fertilităţii reduse“ prin creşterea ratei natalităţii la un nivel ce susţine populaţia, potrivit oficialului polonez. Malag a citat studii ce arată că 95% dintre tinerii polonezi şi-ar dori să închege o familie, remarcând că acest lucru necesită locuri de muncă stabile şi locuinţe.

În condiţiile în care Polonia se confruntă cu un deficit demografic în creştere, populaţia acesteia fiind aşteptată să scadă sub 34 milioane, de la aproximativ 38 de milioane de persoane în prezent, până în 2050, ţara a atras un număr mare de migranţi, în special din Ucraina, pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă rezultat.

De la preluarea puterii în 2015, coaliţia de guvernământ din Polonia a implementat un număr de politici „profamilie“ care însă, deşi populare, nu au reuşit până acum să crească rata natalităţii.

La începutul acestui an, un nou program de beneficii pentru copii va fi lansat. Părinii vor primi 12.000 de zloţi (2.610 euro) de copil după primul copil între 12 şi 36 de luni. Beneficiile vor fi destinate tuturor familiilor, indiferent de venituri. Guvernul intenţionează de asemenea să creeze noi instituţii care să realizeze studii aprofundate ale proceselor demografice.

Şi guvernul Ungariei, care are la rândul său o poziţie anti-imigraţie, a lansat o serie de măsuri pro-familie menite să soluţioneze problema depopulării. Ultimele sunt incluse într-un masiv program de susţinere lansat înaintea alegerilor din această primăvară, alegeri extrem de strânse pentru premierul Viktor Orban.

Ca parte a cheltuielilor masive lansate înaintea alegerilor parlamentare din acest an, guvernul condus de Orban a anunţat o serie de măsuri menite să ofere susţinere financiară mai multor grupuri sociale din Ungaria, notează Hungary Today.

Acestea includ majorări salariale în anumite sectoare, reduceri ale taxei pe venit pentru familii, eliminarea taxei pe venit pentru angajaţii cu vârste de sub 25 de ani şi granturi pentru renovări. Cei 2,5 milioane de pensionari ai Ungariei vor primi de asemenea sume considerabile în acest an.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Polonia