x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia speră la o 'nouă deschidere' cu Franţa după alegerea lui Macron

Polonia speră la o 'nouă deschidere' cu Franţa după alegerea lui Macron

08 Mai 2017   •   13:26
Polonia speră la o 'nouă deschidere' cu Franţa după alegerea lui Macron

Premierul polonez conservator Beata Szydlo şi-a exprimat luni dorinţa pentru o 'nouă deschidere' în relaţiile cu Franţa noului preşedinte ales Emmanuel Macron, după răceala care a marcat ultimele luni din mandatul lui Francois Hollande, potrivit AFP. 

Ea 'l-a invitat cordial' pe Macron la consultări franco-poloneze, a căror sesiune precedentă a fost anulată în octombrie de preşedintele Hollande după decizia abruptă a Poloniei de a abandona ultima etapă a negocierilor privind achiziţionarea a cinci elicoptere Caracal fabricate de Airbus. 

"Mizez pe faptul că preşedinţia dvs. va aduce o nouă deschidere în relaţiile noastre bilaterale, atât pe plan politic, cât şi pe plan economic", a precizat Beata Szydlo într-un mesaj de felicitare citat luni de agenţia poloneză de presă PAP. 

Totuşi, într-un interviu acordat săptămânalului conservator polonez Do Rzeczy înainte de al doilea tur de scrutin din Franţa şi publicat luni, şefa guvernului polonez a avut afirmaţii mai dure în legătură cu candidatul de centru, indicând însă că executivul său va colabora cu viitorul preşedinte francez. 

Rugată să comenteze declaraţiile lui Macron prin care acesta plasa Polonia, alături de Ungaria şi Rusia, printre ţările "care nu sunt regimuri de democraţie liberă", Beata Szydlo a spus că "un om politic care încearcă să obţină funcţii importante ar trebui să-şi cântărească mai bine cuvintele" şi că "Macron a vorbit în mod iresponsabil". 

Ea a văzut în aceasta "o încercare de a construi o Europă cu două viteze" şi a spus că, dacă "acest discurs nu se va schimba, proiectul european va întâmpina tot mai multe probleme".

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Polonia Macron