x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poloniei nu-i mai ajung banii pentru Irak

Poloniei nu-i mai ajung banii pentru Irak

19 Oct 2004   •   00:00

Polonezii au probleme cu banii. Ei nu pot acoperi si costurile mentinerii celor 2.500 de militari in Irak si pe cele ale modernizarii armatei la standardele cerute de NATO.

LAVINIA TUDORAN

GREU. Varsovia nu stie de unde sa mai ia bani ca sa-si intretina trupele din Irak
Aliat de nadejde al SUA, Polonia a fost una dintre primele tari care au decis sa trimita in Irak trupe pentru stabilizarea situatiei in zona de conflict. 2.500 dintre cei mai buni militari polonezi au fost detasati in Irak, cu echipamente extrem de performante. La peste un an de la inceperea misiunii, Varsovia da semne ca nu mai poate face acest efort prea multa vreme. "Pur si simplu nu vom mai avea de unde sa luam bani. Cheltuielile imense pe care le avem in Irak intarzie transformarea armatei poloneze. Este o problema uriasa pentru noi", a avertizat Janusz Zemke, adjunctul ministrului Apararii de la Varsovia, citat de publicatia International Herlad Tribune. Declaratiile lui Zemke au aparut in contextul in care autoritatile poloneze se gandesc deja sa retraga, de la inceputul anului viitor, trupele din Irak. Zemke sustine ca retragerea va fi finalizata pana in 2006.

SCUMP. Nu mai putin de 100 de milioane de dolari pe an. Atat costa intretinerea militarilor polonezi in Irak. In plus, mai sunt cheltuielile pentru transportarea si mentinerea echipamentului militar. In schimbul sustinerii coalitiei din Irak, Polonia a primit 27 de milioane de dolari de la Pentagon. Autoritatile de la Varsovia se asteptau sa primeasca aproape 70 de milioane de dolari.

GAURA. Anul trecut, cheltuielile militare ale Poloniei s-au ridicat la 4,5 miliarde de dolari. Numai pentru achizitionarea de echipament militar, bugetul va creste cu 400 de milioane de dolari anul viitor. Insa misiunea din Irak se dovedeste prea costisitoare si nu prea mai raman bani pentru ducerea la bun sfarsit a profesionalizarii intregii armate. Fortele armate poloneze numara 80.000 de militari.

×
Subiecte în articol: externe irak