x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe postBrexit. UE oferă o soluție pentru controalele mărfurilor la frontiera Marii Britanii cu Irlanda de Nord

postBrexit. UE oferă o soluție pentru controalele mărfurilor la frontiera Marii Britanii cu Irlanda de Nord

14 Oct 2021   •   09:35
postBrexit. UE oferă o soluție pentru controalele mărfurilor la frontiera Marii Britanii cu Irlanda de Nord

UE propune Marii Britanii să relaxeze controalele anumitor mărfuri la frontiera cu Irlanda de Nord pentru a rezolva tensiunile privitoare la aprovizionare, transmite vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, citat de AFP.

Măsura vizează reducerea cu 80% a controalelor și cu 50% a formalităților vamale la mărfuri care provin din Regatul Unit. Oferta însă vine și cu angajamentul Londrei că aceste produse nu vor intra pe piața comunitară. Astfel, trebuie etichetate că mărfurile sunt destinate vânzări numai în Marea Britanie

Executivul european vrea să înceapă ''discuţii intense cu guvernul britanic pentru a obţine o soluţie durabilă şi comună cât mai curând posibil''. O delegaţie a CE s-a deplasat la Londra pentru a prezenta oferta europeană. Sefcovic se va întâlni cu ministrul britanic pentru Brexit, David Frost.

Protocolul nord-irlandez, încheiat în cadrul tratatului pentru Brexit, afectează relaţiile dintre Londra şi Bruxelles. Acesta este anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE și prervede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare, semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din UK.

Acordul este criticat că împedică aprovizionarea Irlandei de Nord. Execuivul de la Londra a solicitat renegocierea acestuia, pe motiv că este nefuncţional în forma  actuală.

×
Subiecte în articol: postbrexit Marea Britanie rlanda de nord ue