x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul israelian acuză Iranul că a dezvoltat şi apoi a distrus un sit nuclear

Premierul israelian acuză Iranul că a dezvoltat şi apoi a distrus un sit nuclear

09 Sep 2019   •   21:26
Premierul israelian acuză Iranul că a dezvoltat şi apoi a distrus un sit nuclear

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat luni Iranul, duşmanul înveterat al Israelului, că a construit şi apoi a distrus un sit menit să fabrice arme nucleare, sit până acum necunoscut, informează AFP şi Reuters.

Înarmat cu hărţi şi programul de prezentare „Powerpoint”, Netanyahu a făcut aceste afirmaţii în faţa presei la Ierusalim, cu o săptămână înainte de alegerile legislative cruciale pentru supravieţuirea sa politică.

„Astăzi, dezvăluim că Iranul avea un alt sit nuclear secret”, a declarat de o manieră teatrală şeful guvernului israelian, afirmând că această informație se bazează pe documente originale iraniene, obţinute, potrivit lui Netanyahu, anul trecut, de Israel.

Israelul acuză de mai mulţi ani Iranul că vrea să fabrice arme nucleare, în pofida dezminţirilor repetate ale Teheranului.

În 2018, Netanyahu a afirmat că statul evreu dispune de „dovezi concludente” privind un plan secret pe care Iranul l-ar putea activa în orice moment pentru a se dota cu bomba nucleară. El declarat atunci că se bazează pe „copiile exacte” a zeci de mii de documente originale iraniene, obţinute printr-o „formidabilă reuşită în domeniul informaţiilor”.

Luni, Netanyahu a susţinut că aceleaşi „arhive” iraniene au dezvăluit identitatea unui alt sit strategic, la sud de Ispahan, oraş din centrul Iranului.

„În acest sit, Iranul a desfăşurat experienţe pentru a dezvolta arme nucleare (...), însă atunci când a realizat că noi am descoperit acest sit, iată ce au făcut ei: l-au distrus, pur şi simplu l-au şters de pe hartă”, a precizat Netanyahu.

El le-a transmis apoi iranienilor: „Israelul ştie ce faceţi, Israelul ştie când faceţi şi Israelul ştie unde faceţi”.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel iran benjamin netanyahu