x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Israelului cere liderilor europeni să urmeze exemplul lui Donald Trump

Premierul Israelului cere liderilor europeni să urmeze exemplul lui Donald Trump

11 Dec 2017   •   15:00
Premierul Israelului cere liderilor europeni să urmeze exemplul lui Donald Trump

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a cerut liderilor europeni să urmeze iniţiativa lui Donald Trump. Însă, miniştrii de externe europeni au respins cererea prim-ministrului israelian de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, relatează The Guardian.

Chiar şi Republica Cehă, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Israelului, avertizează că decizia preşedintelui Statelor Unite ale Americii se situează împotriva eforturilor de a menţine pacea, în timp ce Franţa a afirmat că statutul Ierusalimului poate fi aprobat doar printr-o înţelegere finală între Israel şi Palestina.

Netanyahua a afirmat că decizia lui Donald Trump, deşi condamnată de palestinieni şi de guverne europene, va contribui la pacea din Orientul Mijlociu. Acesta a cerut palestinienilor să recunoască Israelul ca stat evreu cu capitala la Ierusalim.

Ajuns la Bruxelles pentru o întâlnire cu miniştrii de externe ai Uniunii Europene, Netanyahu a afirmat că mişcarea lui Donald Trump a făcut posibilă pacea în Orientul Mijlociu, pentru că “recunoaşterea realităţii este substanţa păcii, fundaţia păcii”. Acesta a spus că toate sau aproape toate ţările europene ar trebui să-şi mute ambasadele la Ierusalim, deşi nu există niciun indiciu că vreo ţară europeană se pregăteşte să facă acest pas.

Şefa displomaţiei UE, Federica Mogherini, a salutat prima vizită a unui premier israelian la instituţiilor UE în ultimii 22 de ani şi a promis că blocul comunitar va recunoaşte “consensul internaţional” cu privire la statutul Ierusalimului.

 

×