x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul ucrainean: Doborârea cursei aeriene MH17, operaţiune a serviciilor secrete ruse

Premierul ucrainean: Doborârea cursei aeriene MH17, operaţiune a serviciilor secrete ruse

13 Oct 2015   •   15:03
Premierul ucrainean: Doborârea cursei aeriene MH17, operaţiune a serviciilor secrete ruse

Doborârea cursei aeriene MH17 în iulie 2014 cu o rachetă trasă din estul Ucrainei a fost o 'operaţiune a serviciilor secrete ruse', a declarat, marţi, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, informează agenţia de presă AFP.

'Nu am niciun dubiu asupra faptului că aceasta a fost o operaţiune planificată a serviciilor secrete ruse, pentru a doborî avionul', a acuzat Iaţeniuk, în deschiderea reuniunii consiliului de miniştri de la Kiev.

Aceste declaraţii au fost făcute după ce Olanda a publicat rezultatele anchetei internaţionale cu privire la această tragedie, în care au murit 298 de persoane, olandezi în majoritate. Raportul concluzionează că zborul MH17 a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUK, trasă din zona de est a Ucrainei, aflată sub controlul rebelilor proruşi. Această versiune este contestată de Moscova.

Kievul afirmă că a efectuat propria sa anchetă tehnică pe marginea acestei catastrofe, anchetă ale cărei rezultate coincid mai mult sau mai puţin cu cele ale Occidentului.

Însă, dacă ancheta internaţională nu a dezvăluit în mod concret 'cine a apăsat pe trăgaci', ucrainenii îi acuză pe militarii ruşi, desfăşuraţi, în opinia lor, de Moscova în zona de conflict, în susţinerea rebelilor.

Tirul a 'fost efectuat de pe teritoriul aflat sub controlul rebelilor proruşi', a afirmat Iaţeniuk. 'Nu există nicio îndoială că separatiştii aflaţi în stare de ebrietate nu ştiu să opereze sistemele BUK, ceea ce înseamnă că aceste sisteme au fost operate doar de militari ruşi', a continuat premierul ucrainean.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a discutat marţi, pe marginea acestui subiect, cu premierul olandez Mark Rutte. În timpul acestei discuţii, Poroşenko a subliniat că 'finalizarea şi publicarea anchetei' internaţionale pe marginea acestei tragedii 'a fost un pas important pentru a-i găsi şi a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de această crimă', a anunţat serviciul de presă al preşedintelui ucrainean.

De asemenea, cei doi oameni de stat au discutat despre 'înfiinţarea unui mecanism care să permită aducerea celor vinovaţi în faţa justiţiei'.

×
Subiecte în articol: Arseniy Yatsenyuk mh17