x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președinta Curții Supreme din Filipine, un critic vehement al al Rodrigo Duterte, a fost destituită

Președinta Curții Supreme din Filipine, un critic vehement al al Rodrigo Duterte, a fost destituită

11 Mai 2018   •   10:52
Președinta Curții Supreme din Filipine, un critic vehement al al Rodrigo Duterte, a fost destituită

Judecătorii Curţii Supreme din Filipine au votat vineri în favoarea destituirii preşedintei lor, Maria Lourdes Sereno, un important critic al campaniei preşedintelui Rodrigo Duterte împotriva drogurilor, relatează AFP. 

Maria Lourdes Sereno, vizată alături de alte persoane pentru criticile la adresa preşedintelui Duterte, a fost destituită cu opt voturi pentru şi şase împotrivă, a declarat Theodore Te, un purtător de cuvânt al Curţii Supreme. 

"Maria Lourdes Sereno este descalificată şi, prin urmare, vinovată de exercitarea ilegală a funcţiei de preşedinte al Curţii Supreme", a spus el. "Decizia este imediat executorie fără a fi nevoie de măsuri suplimentare din partea Curţii", a mai spus el. 

Curtea Supremă o acuză pe dna Sereno, prima femeie care a prezidat această instanţă, că nu şi-a declarat bunurile şi datoriile în ultimii ani, ceea ce ea neagă categoric. Ea este de asemenea acuzată că s-ar fi sustras de la plata unor impozite în valoare de două milioane de pesos (40.000 dolari) şi că ar fi falsificat hotărâri ale Curţii Supreme. 

"Situaţia actuală din Filipine este de aşa natură încât cei percepuţi ca duşmani ai puterii sunt consideraţi drept ţinte legitime ale hărţuirii, intimidării şi persecuţiei", a spus ea în luna martie. 

Opozanţii preşedintelui Duterte îl acuză pe acesta că doreşte să-şi înlăture duşmanii şi să conducă singur arhipelagul. 

Predecesorul dnei Sereno, Renato Corona, a fost declarat vinovat de fapte de corupţie de către Senat în 2012. Preşedintele de la acea vreme, Benigno Aquino, a afirmat că este o chestiune de luptă împotriva culturii corupţiei care a afectat ţara ani de zile.

AGERPRES

×