x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele american Joe Biden vrea să contracareze puterea Chinei

Președintele american Joe Biden vrea să contracareze puterea Chinei

29 Apr 2021   •   12:26
Președintele american Joe Biden vrea să contracareze puterea Chinei
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Joe Biden și-a manifestat o poziție fermă față de China în primul discurs în fața Congresului SUA. El a promis că va menține prezența militară în regiunea indo-pacifică, scrie Reuters.

''China şi alte ţări se apropie rapid. Trebuie să dezvoltăm şi să stăpânim produsele şi tehnologiile viitorului. America se va opune practicilor comerciale incorecte care subminează industriile şi lucrătorii americani, precum subvenţii pentru companiile proprietate de stat şi furtul de tehnologie şi proprietate intelectuală americane'', a spus acesta. 

Șeful de la Casa Albă consideră competiţia cu China cea mai mare provocare de politică externă cu care se confruntă Statele Unite. El i-a  transmis preşedintelui chinez Xi Jinping că țara pe care o conduce va menţine o prezenţă militară solidă în regiunea indo-pacifică, simlară cu cea a NATO în Europa.

Biden le-a cerut congresmenilor să voteze un pachet legislativ pentru creșterea presiunii asupra Chinei pentru respectarea drepturilor omului, a dezechilibrului schimburilor comerciale şi stimulare finanţării dezvoltării noilor tehnologii în SUA pentru a face faţă concurenţei Chinei.

Totodată, președintele american a amintit de problemele cu Rusia și a reafirmat că i-a transmis lui Vladimir Putin că atacurile cibernetice şi amestecul Moscovei în alegerile din SUA vor avea consecinţe, dar nu vrea ca situația dintre cele două state să se agraveze.

Acesta a mai declarat că vrea să lucreze cu aliații Statelor Unite pentru contracararea amenințărilor venite de la programele nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord.

×
Subiecte în articol: sua China Joe Biden Rusia