x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Chinei Xi Jinping îl va invita pe Joe Biden la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

Președintele Chinei Xi Jinping îl va invita pe Joe Biden la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

12 Noi 2021   •   11:20
Președintele Chinei Xi Jinping îl va invita pe Joe Biden la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing
Sursa foto: Agerpres

Președintele chinez Xi Jinping este posibil să îl invite pe omologul său american, Joe Biden, să participe la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie anul viitor, a relatat joi CNBC, citând două persoane familiare cu acest subiect.

Potrivit relatării, Xi este posibil să îi transmită invitația personală lui Biden atunci când cei doi lideri se vor întâlni în cadrul unui summit virtual, așteptat să aibă loc săptămâna viitoare.

Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe și ambasada Chinei la Washington nu au răspuns la întrebările adresate de Reuters pe această temă.

Activiștii și unii membri ai Congresului au făcut presiuni asupra administrației Biden pentru a boicota diplomatic evenimentul, având în vedere că guvernul american a stabilit că oficialii chinezi desfășoară un genocid împotriva grupurilor etnice musulmane din regiunea sa vestică, Xinjiang.

În octombrie, un grup bipartizan de senatori americani a propus un amendament la un proiect de lege anual privind politica de apărare care ar interzice Departamentului de Stat să cheltuiască fonduri federale pentru a "sprijini sau facilita" participarea angajaților guvernului american la Jocuri.

Președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a cerut, de asemenea, un boicot diplomatic.

Până în prezent, Casa Albă a păstrat tăcerea în ceea ce privește modul în care va aborda Jocurile de la Beijing. Secretarul de stat Antony Blinken a reiterat miercuri că Statele Unite se află în "discuții active" cu aliații și partenerii cu privire la modul de abordare a Jocurilor.

Cu toate acestea, gradul de acces al delegațiilor diplomatice rămâne neclar din cauza protocoalelor stricte COVID-19 ale Chinei. Pe fondul pandemiei, Biden nu a participat nici la Jocurile de vară ale aliatului apropiat Japonia, din iulie.

Dar președinții americani nu au călătorit recent în țările gazdă pentru Jocurile Olimpice de iarnă. Biden a mers în calitate de vicepreședinte la Jocurile din 2010 de la Vancouver, iar vicepreședintele Mike Pence a mers la Jocurile de iarnă din Coreea de Sud din 2018, ambele fiind aliați puternici ai SUA.

Un secretar de stat adjunct al SUA a mers la Jocurile de iarnă din Rusia în 2014, iar prima doamnă de atunci, Laura Bush, a participat la Jocurile din 2006 din Italia.

Surse au declarat joi pentru Reuters că se așteaptă ca Biden și Xi să organizeze summitul lor virtual luni.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Xi Jinping