x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Columbiei îi cere lui Trump să vorbească cu Putin să nu-l mai sprijine pe Nicolas Maduro

Preşedintele Columbiei îi cere lui Trump să vorbească cu Putin să nu-l mai sprijine pe Nicolas Maduro

15 Iul 2018   •   19:30
Preşedintele Columbiei îi cere lui Trump să vorbească cu Putin să nu-l mai sprijine pe Nicolas Maduro

Preşedintele columbian în exerciţiu, Juan Manuel Santos, i-a cerut sâmbătă omologului său american, Donald Trump, să stea de vorbă cu preşedintele rus Vladimir Putin şi să-l convingă să renunţe să mai sprijine regimul preşedintelui venezuelean Nicolás Maduro, transmite EFE.

"Pentru a contribui la soluţionarea crizei din Venezuela, îi cer preşedintelui Trump să-i solicite lui Putin să înceteze să mai sprijine regimul Maduro", a scris Santos pe contul său de Twitter. Scopul acestui apel, a explicat Santos, este ca Venezuela "să poată renaşte din propria cenuşă şi să redevină o democraţie, ca o ţară frumoasă ce este, pentru ca venezuelenii să-şi recapete libertatea".

EFE aminteşte că, la 21 mai, preşedintele Putin l-a felicitat pe omologul său din Venezuela pentru realegerea la scrutinul prezidenţial şi şi-a exprimat disponibilitatea de a continua să sprijine cooperarea dintre cele două ţări. Totodată, Putin s-a arătat convins că "activitatea preşedintelui Maduro în fruntea statului va permite garantarea dezvoltării relaţiilor de asociere strategică existente între cele două ţări", potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Acesta nu este singurul apel adresat lui Trump înaintea întâlnirii de luni cu Putin. Unul dintre fiii lui Dawn Strugess, decedată la 8 iulie din cauza agentului neurotoxic Noviciok, i-a cerut duminică preşedintelui Trump să discute această chestiune cu omologul său rus.

Exan Hope, în vârstă de 19 ani, vrea ca "asasinul sau asasinii" mamei sale "să primească ceea ce merită", potrivit unor declaraţii citate de cotidianul britanic Sunday Mirror, preluat de EFE. "Nu sunt de acord cu politicile lui Donald Trump şi nu-l voi susţine niciodată, dar mi-ar plăcea să discute despre cazul mamei mele cu preşedintele rus. Avem nevoie să se facă dreptate pentru mama mea", a spus tânărul.

Dawn Strugess, în vârstă de 44 de ani, şi partenerul ei Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani, au fost otrăviţi cu Noviciok la 30 iunie în localitatea Amesbury (Anglia). Rowley se află în continuare în spital în stare gravă, însă Strugess nu a supravieţuit efectelor otrăvii, fabricată de Uniunea Sovietică între anii 1970 şi 1980.

Este vorba despre acelaşi agent neurotoxic cu care au fost otrăviţi fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia, la 4 martie, în localitatea vecină Salisbury. Guvernul britanic a acuzat Rusia de acest incident, care neagă la rândul ei orice implicare. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Juan Manuel Santos