x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Erdogan dă de pământ cu lira turcească. Economia se PRĂBUȘEȘTE

Președintele Erdogan dă de pământ cu lira turcească. Economia se PRĂBUȘEȘTE

20 Dec 2021   •   17:20
Președintele Erdogan dă de pământ cu lira turcească. Economia se PRĂBUȘEȘTE

Lira turcească a ajuns iarăși la un nou minim istoric, de peste 20 de lire/euro. Continuarea deprecierei monedei a fost provocată tot de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a promis continuarea politicii sale economice de reducere a dobânzilor, scrie Reuters.

Șeful statului turc a determint prăbușirea lirei începând cu luna septembrie și cea mai gravă criză financiară din ultimii 20 de ani. În ultimele 30 de zile lira a pierdut 30% din valoare.

Erdogan a vorbit, duminică, despre politica sa economică."Reducem dobânzile. Nu vă aşteptaţi la altceva din partea mea. În calitate de musulman, ceea ce cer învăţăturile islamice, voi continua să fac", a spus acesta, cu referire la doctrina islamică privind evitarea dobânzilor mari. El consideră că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia și presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile. Astfel că Banca Centrală a Turciei a executat ordinele președintelui, scăzând dobânda e bază cu 500 de puncte de bază. 

Șeful statului a demis 3 guvernatori din 2019, deși teoretic banca centrală trebuie să fie independentă. În noiembrie 2021, inflația a ajuns la 21%. Pentru a opri deprecierea lirei, instituția financiară a intervenit pe piață de 5 ori în decembrie și a vândut peste 6 miliarde de dolari din rezervele valutare

×
Subiecte în articol: erdogan turcia lira turceasca