x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Erdogan destabilizează GRAV economia. Lira turcească continuă să se PRĂBUȘEASCĂ

Președintele Erdogan destabilizează GRAV economia. Lira turcească continuă să se PRĂBUȘEASCĂ

13 Dec 2021   •   11:55
Președintele Erdogan destabilizează GRAV economia. Lira turcească continuă să se PRĂBUȘEASCĂ

Lira turcească își continuă prăbușirea, ajungând la 14 lire/dolar din cauza presiunilor pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan le pune pe reducerea costului creditului. Acestea vor determina Banca Centrală să adopte o nouă reducere de dobândă, la reuniunea de politică monetară programată din această săptămână, scrie Reuters.

Moneda Turciei s-a depreciat cu 4,2% în raport cu dolarul, luni, ajungând lala minimumul istoric de 14,4741 lire/dolar.  De la începutul anului moneda turcească a pierdut 47% din valoare în raport cu dolarul american.

Se așteaptă ca Banca Centrală să reducă dobânda de politică monetară până la 14%, deși inflaţia a ajuns la 21%. Pe de altă parte, Banca Centrală a intervenit de 3 ori pe piețele valutare în ultimele 14 zile.

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a scăzut perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la "stabilă" la "negativă".

Erdogan susţine că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia și presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile. Însă reducerea dobânzilor şi deprecierea lirei vor pune presiuni asupra inflaţiei, care la începutul anului 2022 ar putea ajunge la 30%. 

×
Subiecte în articol: lira turceasca