x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Donald Trump

Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Donald Trump

20 Aug 2019   •   21:50
Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Donald Trump

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă de omologul său american, Donald Trump.

Este pentru a doua oară, după întâlnirea din iunie 2017, când cei doi preşedinţi au o întrevedere la Casa Albă.

Iohannis va semna în Cartea de onoare, după care vor avea loc, în Biroul Oval, convorbirile tete-a-tete ale celor doi preşedinţi, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale.

"Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Donald Trump vor discuta despre întărirea şi dezvoltarea în continuare a Parteneriatului strategic puternic şi dinamic dintre România şi Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale, inclusiv în plan securitar şi economic. Preşedintele României va evidenţia, şi cu această ocazie, faptul că ţara noastră va continua să fie un partener strategic solid şi un aliat responsabil şi de încredere al Statelor Unite ale Americii, una dintre priorităţile politicii externe a României fiind consolidarea relaţiei transatlantice şi a securităţii spaţiului euroatlantic", preciza Administraţia Prezidenţială, la momentul anunţării vizitei la Washington.

Într-o întâlnire informală cu presa, săptămâna trecută, Klaus Iohannis afirma că printre temele de discuţie cu omologul american se vor afla securitatea energetică şi programul Visa Waiver.

"Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile", spunea şeful statului.

De asemenea, preşedintele anunţa că doreşte să discute cu liderul de la Casa Albă şi despre efectivele de militari americani din România, el precizând că ţara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulţi militari din SUA.

Întâlnirea dintre Donald Trump şi Klaus Iohannis a fost anunţată pe data de 6 august.

Preşedinţia americană arăta, la acel moment, că cei doi lideri vor discuta despre cea mai bună abordare a provocărilor de securitate comune cu care se confruntă SUA şi România şi despre căile de a promova parteneriate energetice şi comerciale bilaterale şi echitabile.

Vizita are loc în contextul în care România marchează 30 de ani de la căderea comunismului şi 15 ani de apartenenţă la NATO, nota Casa Albă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis donald trump