x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Parlamentului European avertizează că zeci de milioane de migranţi ar putea ajunge în Europa

Preşedintele Parlamentului European avertizează că zeci de milioane de migranţi ar putea ajunge în Europa

21 Iun 2017   •   21:35
Preşedintele Parlamentului European avertizează că zeci de milioane de migranţi ar putea ajunge în Europa

Reprezentanţi şi experţi ai Uniunii Europene au dezbătut miercuri, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Parlamentul European (PE), despre cum s-ar putea mobiliza statele şi instituţiile comunitare pentru ca în următorii doi ani să reuşească să elaboreze o strategie europeană în ceea ce priveşte problema migraţiei, informează agenţia EFE. 

Evenimentul a avut loc cu o zi înaintea summitului european în cadrul căruia se aşteaptă ca unii lideri europeni să ceară mai multe eforturi pentru diminuarea masivului flux migrator care vine dinspre Africa pe ruta Mediteranei centrale, precum şi pentru grăbirea reformei sistemului european de azil. 

'Sunt provocări majore, lipsesc resursele financiare', a spus şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, ea adăugând că 'nu trebuie construite ziduri, ci asocieri' cu ţările de origine şi de tranzit. 

În schimb, preşedintele PE, Antonio Tajani, a avertizat că 'zeci de milioane' de migranţi din Africa ar putea ajunge în Europa dacă UE nu ia măsuri de combatere a acestor fluxuri şi a cerut ca în viitorul buget european să se aloce fonduri suplimentare pentru gestionarea migraţiei. 

Însă Federica Mogherini a susţinut că închiderea rutei Mediteranei centrale 'nu este posibilă şi nici nu este obiectivul UE', ea invocând situaţia din Libia - ţara traversată de acest flux migrator şi unde încă nu există o autoritate statală funcţională - şi faptul că prima obligaţie este 'salvarea' migranţilor care vin pe Mediterana. 

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre decizia instituţiei pe care o conduce de a declanşa proceduri de infringement împotriva Ungariei, Cehiei şi Poloniei pentru neaplicarea cotelor obligatorii de refugiaţi impuse la Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015. 'Trebuie aplicate regulile. Nu sunt în război împotriva acestor ţări (...), nu sunt agresiv, doar să aplice regulile', a spus Juncker. 

Austria a propus recent închiderea rutei Mediteranei centrale printr-un plan care cuprinde şi crearea de tabere de refugiaţi în ţări precum Egipt şi Tunisia, de unde să fie relocaţi în Europa migranţii care au drept de azil şi astfel să fie descurajată imigraţia ilegală. 

În cadrul conferinţei la care au participat şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii internaţionale, precum ONU şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, s-a discutat şi despre modalităţile de susţinere a integrării migranţilor, dar şi de repatriere a celor care nu primesc azil în statele UE. 

'În următorii doi ani, UE (instituţii, state membre, parlamente naţionale, agenţii, regiuni, etc.) vor trebui să-şi mobilizeze resursele şi să elaboreze instrumente legislative, diplomatice, financiare, de securitate şi umanitare pentru o strategie globală', a indicat PE după conferinţă. 

Provocările ce privesc politica migraţiei sunt de o asemenea magnitudine încât 'pun la încercare capacitatea noastră de a le aborda în mod ordonat', se mai subliniază în concluziile reuniunii, atrăgându-se totodată atenţia că este foarte probabil ca problema migraţiei să domine campania electorală pentru alegerile europarlamentare din anul 2019, cum s-a întâmplat şi la alegerile desfăşurate recent în Olanda sau Franţa.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: migranti europa