x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Programului Alimentar Mondial: Coreea de Nord întoarce „o nouă pagină”

Președintele Programului Alimentar Mondial: Coreea de Nord întoarce „o nouă pagină”

13 Mai 2018   •   12:00
Președintele Programului Alimentar Mondial: Coreea de Nord întoarce „o nouă pagină”

Coreea de Nord întoarce "o nouă pagină", a estimat sâmbătă preşedintele Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, exprimându-şi optimismul după o vizită de patru zile pentru a observa activitatea agricolă din această ţară, informează AFP. 

"Sunt plin de speranţă. Cred că există o veritabilă dorinţă de a merge înainte", a explicat Beasley la BBC, cupă ce a întreprins o vizită în Coreea de Nord în perioada 8-11 mai. "Pare că se întoarce o nouă pagină a istoriei", a adăugat el. 

Fostul guvernator al Carolinei de Sud s-a aflat două zile la Phenian şi două în zona rurală nord-coreeană, în timpul cărora a beneficiat de un acces "fără precedent" din partea autorităţilor, potrivit declaraţiilor sale. 

După cum susţine Beasley, foametea s-a redus comparativ cu anii 1990, când Coreea de Nord a traversat o foamete ce s-a soldat cu sute de mii de morţi, şi că securitatea alimentară s-a îmbunătăţit, în pofida randamentelor scăzute. 

"Una dintre imaginile cele mai puternice pe care le-am văzut este viaţa la ţară (în Coreea de Nord). (...) Nu există mecanizare. Puteţi vedea vite înhămaţi, bărbaţi şi femei pe câmpuri. Este foarte organizat. Fiecare metru pătrat este lucrat. Ei plantează chiar şi pe marginea drumurilor, folosind orice spaţiu disponibil", a relatat el. 

Cu toate acestea, preşedintele PAM a subliniat că "nu încape nicio îndoială" că foametea şi subnutriţia rămân "probleme" în Coreea de Nord, care nu dispune decât de "15-20% de terenuri arabile". 

În martie 2017, un raport coordonat de Naţiunile Unite estima la 10,5 milioane de nord-coreeni (41% din populaţie) ca fiind subalimentată şi că 18 milioane (70%) depind de distribuţiile publice de raţii de cereale şi cartofi. 

Economia nord-coreeană a fost puternic afectată de gestiunea liderilor succesivi şi de dezvoltarea programelor de înarmare nucleară care au dus la sancţiuni economice internaţionale. 

Însă, după ce Phenianul a anunţat sâmbătă suspendarea testelor sale economice, Coreea de Nord va putea ieşi în curând din izolare: un summit istoric îi va aduce împreună, la 12 iunie în Singapore, pe liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.

AGERPRES

×