x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko: INVAZIA MILITARĂ rusă în Ucraina s-a produs!

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko: INVAZIA MILITARĂ rusă în Ucraina s-a produs!

28 Aug 2014   •   13:08
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko: INVAZIA MILITARĂ rusă în Ucraina s-a produs!
■ Preşedintele ucrainean a declarat că forţele ruse au invadat Ucraina
■ Ucraina a cerut Uniunii Europene ajutor militar de anvergură
■ Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema Ucrainei. Barack Obama a convocat Consiliul de Securitate al SUA
________________

ULTIMELE ŞTIRI
19,48 Secretarul general ONU, Ban Ki-moon alarmat de rapoartele venite din Ucraina
Într-o declaraţei postată online, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon s-a declarat alarmat de rapoartele care notifică faptul că luptele între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi s-au extins spre sudul Ucrainei. El notifică faptul că în cazul în care aceste rapoarte sunt reale, evenimentele marchează o escaladare periculoasă a crizei ucrainene.
"Comunitatea internaţională nu poate permite ca situaţia să degenereze şi mai mult", a declarat Bai Ki-moon.

19,36 Pachet de securitate american pentru aliaţii din Europa de est
Trupe americane, echipate cu tancuri, se vor îndrepta către Europa de est în cel mai scurt timp posibil pentru a tempera teama aliaţilor din zonă după intervenţiile militare ale Rusiei în Ucraina, au declarat oficiali ai Pentagonului, citaţi de AFP.
Aproximativ 600 de soldaţi americani din 1st Brigade şi 1st Cavalry Division vor fi dizlocaţi în luna octombrie în Polonia şi tările baltice pentru a participa la exerciţii militare comune cu membri alianţei NATO. Trupele vor înlocui paraşutiştii din 173rd Airborne Brigade.
"E vorba de o rotaţie a cadrelor, care se produce o dată la trei luni. Exerciţiile militare sun concentrate pe unităţi mici şi pe antrenarea comenzii", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, locotenent-colonel Vanessa Killman.


19,29 Ministrul apărării neagă operaţiile militare ruse în Ucraina
"Am remarcat lansarea unor informaţii false şi suntem obligaţi să-i dezamăgim pe autorii acestora şi pe cei câţiva apologeţi ai lor din Rusia. Informaţiile acestea nu au nicio legătură cu realitatea", a declarat Generalul-Maior Igor Konaşenkov.

18.46 Liderul separatiştilor admite prezenţa unui contingent de
voluntari format din foşti militari ruşi
Liderul separatiştilor ucraineni pro-ruşi, Alexander Zaharcenko, a declarat într-un interviu pentru televiziunea rusă că aproximativ 3-4,000 de militari ruşi luptă alături de trupele sale.
"Alături de noi luptă militari ruşi, care au decis să-şi petreacă vacanţa, nu undeva pe plajă, ci alături de noi, printre fraţii care luptă pentru libertate".

18.39: Ambasadorii celor 28 de state membre ale NATO şi al Ucrainei vor avea o reuniune de urgenţă în cursul zilei de vineri, anunţă Reuters.

18,04 Oficial NATO. Trupe ruseşti luotă în Ucraina alături de forţele separatiste

Conferinţa de presă a unui oficial de rang înalt NATO, generalul de brigadă Nico Tak, susţinută la Cartierul General al Forţelor Aliate, s-a axat pe evoluţia situaţiei în criza ucraineană.

Generalul Tak a declarat că peste 1000 de militari ruşi operează pe teritoriul Ucrainei. "Ei oferă ajutor militar separatiştilor pro-ruşi, luotând alături de ei, printre ei", a spus oficialul NATO adăugând că şi armamentul furnizat separatiştilor de Rusia a crescut atât ca volum, cât şi din punct de vedere calitativ.

_______________

Invazia militară rusă s-a produs în Ucraina, anunţă site-ul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Agenţia Reuters
relatează că Poroşenko şi-a anulat vizita de lucru în Turcia din cauza "invaziei ruse", în timp ce un mesaj postat pe contul de Facebook al lui Petro Poroşenko menţionează anularea vizitei şefului statului ucrainean în Turcia, motivul fiind "deteriorarea rapidă a situaţiei" în Ucraina. Totodată, liderul ucrainean a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului securităţii şi apărării ţării pentru a decide următorii paşi.

"Am luat decizia de a anula o vizită de lucru în Republica Turcă din cauza deteriorării rapide a situaţiei din regiunea Doneţk (fief al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei - n.r.), îndeosebi în Amvrosiivka şi Starobeşeve, unde a avut loc o invazie a forţelor ruse", se menţionează în declaraţia postată pe site-ul preşedinţiei.

Ucraina i-a cerut azi Uniunii Europene "ajutor militar de anvergură", ca urmare a "invaziei ruse făţişe", a anunţat ambasadorul Ucrainei pe lângă UE, Konstantin Eliseev, potrivit AFP.

"Cerem o sesiune extraordinară a Consiliului European la 30 august, pe marginea situaţiei din Ucraina. Ajunge atâta conivenţă (acord) şi temperare a agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar tehnic de anvergură", a notat Eliseev pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei la UE.



×