x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedinţia daneză a UE, care a început duminică, se anunţă modestă

Preşedinţia daneză a UE, care a început duminică, se anunţă modestă

01 Ian 2012   •   13:54
Preşedinţia daneză a UE, care a început duminică, se anunţă modestă

Danemarca, tara care nu face parte din zona euro, a preluat duminica in discretie presedintia semestriala a Uniunii Europene, succedand Poloniei, si nu va influenta negocierile pentru a scoate Europa din criza, potrivit presei daneze.Acest lucru se va intampla "pe de o parte pentru ca Danemarca nu este in euro. Si pe de alta parte pentru ca presedintia europeana nu mai are aceeasi importanta ca inainte", a scris agentia de presa Ritzau.
"Din punct de vedere politic, va exista o slaba amprenta daneza asupra aspectului cooperarii europene care, pentru moment, atrage atentia", potrivit Ritzau.


"Formal, Danemarca nu poate si nici nu trebuie sa rezolve criza euro. Premierul (Helle Thorning-Schmidt) si ministrul Afacerilor Europene (Nicolai Wammen) au afirmat insa ca spera sa poata crea o punte peste conflictul privind criza", continua agentia daneza.
Dar cotidianul Sydsvenska apreciaza ca Danemarca va ramane "un figurant in jocul puterii" la varful crizei euro.
Danemarca isi va "concentra energia politica pentru a avea o presedintie eficace in toate celelalte domenii in UE, unde ministrii danezi vor fi invitati la masa negocierilor", in special in domeniul mediului, care este o prioritate a programului danez, mai scrie Ritzau.
Presedintia europeana daneza va fi de asemenea ocazia de a "se face vizibila" pe plan cultural, adauga agentia de presa.
Mica tara scandinava are un program cultural ambitios si organizeaza evenimente in toata Europa pentru a-si promova productia cinematografica si muzicala de calitate (Mediafax).

×