x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presupusul raid împotriva lui al-Baghdadi: Ankara spune că a fost în coordonare cu Washingtonul

Presupusul raid împotriva lui al-Baghdadi: Ankara spune că a fost în coordonare cu Washingtonul

27 Oct 2019   •   16:00
Presupusul raid împotriva lui al-Baghdadi: Ankara spune că a fost în coordonare cu Washingtonul

Turcia a afirmat că a fost în "coordonare" cu Statele Unite înainte de desfăşurarea operaţiunii SUA din Siria care ar fi permis, conform media americane, uciderea şefului grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit AFP.

"Înainte de operaţiunea americană din provincia Idlib din Siria de noaptea trecută, au avut loc schimburi de informaţii şi o coordonare între autorităţile militare dintre cele două ţări", a postat duminică pe Twitter Ministerul Apărării turc, care nu a oferit niciun alt detaliu.

Un înalt responsabil turc a declarat, sub acoperirea anonimatului, mai multe pentru AFP.

"Conform informaţiilor mele, al-Baghdadi a ajuns în acest loc cu 48 de ore înainte de operaţiunea americană. Eram în coordonare strânsă cu părţile implicate", a declarat el.

"Armata turcă a fost prevenită în legătură cu operaţiunea. Nu pot nici confirma, nici informa că au fost împărtăşite informaţii secrete pentru a facilita operaţiunea". a adăugat el, dând asigurări că "vom continua să ne coordonăm acţiunile pe teren".

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse pe teren, comandouri americane au fost transportate cu elicoptere şi au debarcat în cursul nopţii în regiunea Idlib unde se aflau 'grupuri apropiate de SI'.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, posturile americane de televiziune CNN şi ABC au relatat despre acest raid care l-a vizat pe Abu Bakr al-Baghdadi, considerat responsabil de multiplele atentate sângeroase din întreaga lume.

CNN a relatat că sunt în derulare teste care să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste, care şi-ar fi detonat vesta plină cu explozibili avută asupra sa pentru a se sinucide în momentul raidului.

Preşedintele american Donald Trump va face de la Casa Albă un anunţ "foarte important" duminică la ora 09.00 (13.00 GMT), a anunţat sâmbătă seara purtătorul său de cuvânt Hogan Gidley, fără a da alte detalii.

"Tocmai s-a întâmplat ceva foarte important", a anunţat pe Twitter preşedintele american într-o postare misterioasă, cu puţin timp înaintea acestui comunicat al purtătorului său de cuvânt.

AGERPRES

×