x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pretul petrolului ''omorat" de Arabia Saudita care pierde lupta cu gazele de sist

Pretul petrolului ''omorat" de Arabia Saudita care pierde lupta cu gazele de sist

de Dan Constantin    |    31 Aug 2015   •   13:00
Pretul petrolului ''omorat" de Arabia Saudita care pierde lupta cu gazele de sist

Arabia Saudita a esuat in strategia de mentinere a cotei de piata pentru a exclude din competitie producatorii de hidrocarburi de sist.

O analiza publicata in editia electronica a hebdomadarului francez La Tribune,specializat in economie,constata ca razboiul preturilor la petrol a fost purtat de Arabia Saudita, cel mai mare producator al lumii, cu arme vechi.

Metoda de inundare a pietei a dat rezultate in 1998 si 2008 cand au fost perturbari de preturi dar atunci lupta s-a dat doar intre producatorii de titei. Acum preturile, indosebi pe piata SUA, au scazut in urma productiei de hidrocarburi cu o alta tehnologie.

Pentru a obtine venituri din exploatarea comerciala a unei investirti de prospectare si cercetare in petrolul clasic durata ciclului este de circa 10 ani. Or, viteza de recuperare a investiriei in exploatarea sisturilor este de circa 5 ori mai rapida, iar costurile la jumatate.

Arabia Saudita a hotarat sa lupte singura pentru a bloca oferta concurentei din sisturi, dar preturile au scazut continuu in ultimul an pana sub bara de faliment de 40 $/baril.

Pentru a echilibra bugetul impovarat de cheltuiele militare si sociale, Arabia Saudita ar avea nevoie de un pret de 106 $/baril. Deficitul urias poate fi astupat de rezervele valutare doar pe termen scurt.

Autorul analizei din publicatia franceza apreciaza ca OPEC poate fi desfiintat, deoarece nu mai poate realiza o politica armonizata a tarilor producatoare de petrol.

×