x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețul usturător pe care Germania va trebui să-l plătească pentru tarifele vamale din SUA

Prețul usturător pe care Germania va trebui să-l plătească pentru tarifele vamale din SUA

22 Iul 2018   •   18:10
Prețul usturător pe care Germania va trebui să-l plătească pentru tarifele vamale din SUA

Tarifele vamale anunţate de preşedintele SUA, Donald Trump, la importurile de oţel şi aluminiu vor determina anul acesta un declin al prosperităţii în Germania şi îi vor costa probabil pe nemţi 20 de miliarde de euro (23,44 miliarde de dolari), a avertizat Gustav Horn, directorul Institutului economic german (IMK), transmite Reuters. 

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu date de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE. 
De asemenea, Trump ameninţă că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto din UE, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă în industria auto. 

"Politica tarifelor vamale îi va costa pe germani până la 20 de miliarde de euro anul acesta. Fără politicile lui Trump, exporturile ar avea o evoluţie mai bună", a afirmat Gustav Horn, într-un interviu acordat săptămânalului Der Spiegel. 

Dacă firmele au perspective mai bune de export, ele au motive să investească mai mult. Dar asta nu se întâmplă acum, ceea ce afectează veniturile şi locurile de muncă, a explicat şeful IMK. 

Acesta a adăugat: "Dacă tensiunile comerciale se amplifică şi mai mult, exporturile şi, prin urmare, investiţiile vor scădea, sporind riscul unei recesiuni". 

Potrivit presei germane, Uniunea Europeană va analiza posibilitatea de a introduce tarife vamale pentru cărbunele, produsele farmaceutice şi chimice provenite din SUA, în situaţia în care preşedintele Donald Trump va impune restricţii pentru automobilele europene. 

Vineri, şi Camera de Comerţ din Germania (DIHK) a avertizat că eventualele tarife vamale care ar putea fi introduse de SUA pentru importurile de automobile ar scădea cu aproximativ şase miliarde euro Produsul Intern Brut al ţării. 

Într-un interviu acordat postului public de televiziune ZDF, preşedintele DIHK, Eric Schweitzer, a spus că a luat foarte în serios ameninţările formulate de Trump, adăugând însă că astfel de tarife "contravin legislaţiei internaţionale". Potrivit acestuia, măsura ar determina pierderea unor locuri de muncă în Germania şi Europa şi ar afecta şi locurile de muncă şi investiţiile în SUA. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va întâlni cu Donald Trump la Washington, în data de 25 iulie, în încercarea de a dezamorsa conflictul comercial care ameninţă să se agraveze între europeni şi americani. 

"Mergem la Washington cu cele mai bune intenţii", a insistat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström, care îl va însoţi pe Juncker la Washington. Malmström a avertizat însă că dacă SUA vor introduce tarife pentru importurile de automobile, UE are intenţia să riposteze. "Pregătim, împreună cu statele membre, o listă de contra-măsuri şi le-am comunicat în mod clar acest lucru partenerilor noştri americani", a precizat comisarul european. AGERPRES

×