x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prezenţă scăzută la vot în alegerile locale anticipate din Chişinău

Prezenţă scăzută la vot în alegerile locale anticipate din Chişinău

20 Mai 2018   •   18:00
Prezenţă scăzută la vot în alegerile locale anticipate din Chişinău

Peste 139.270 de persoane au votat până la ora 15:00 în municipiul Chişinău în cadrul alegerilor anticipate pentru funcţia de primar general al capitalei Republicii Moldova, rata de participare ridicându-se la 21,98 %, conform datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală, citată de Radio Chişinău. 

Datele consiliilor electorale de circumscripţie sugerează o prezenţă redusa la urne în alegerile locale anticipate din Chişinău şi Bălţi, unde locuitorii îşi aleg primarii pentru un an. Cu toate acestea, participarea se apropie de pragul de 1/4 pentru a fi validate, informează Europa Liberă. 

Până la ora 15:00, în ambele oraşe au votat aproximativ 22% din alegători, arată transmisiunile în direct de la consiliile electorale de circumscripţie. Mai mulţi demnitari şi politicieni au făcut apel la mobilizarea alegătorilor pentru creşterea participării la aceste alegeri, considerate un test pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. 

Din cauza prezenţei scăzute la vot, Chişinăul riscă să cadă în mâinile socialiştilor, adică ale Federaţiei Ruse, avertizează preşedintele executiv al Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru, citat de portalul Deschide.md. 

Femeile sunt în continuare mai active, reprezentând mai mult de jumătate dintre alegătorii care s-au prezentat la urne. De asemenea, vârstnicii sunt cei mai numeroşi alegători până la această oră, cei mai mulţi dintre votanţi având vârsta cuprinsa între 56 şi 70 de ani, iar cei mai pasivi sunt tinerii cu vârsta de la 18 la 25 de ani, conform Radio Chişinău. 

Potrivit legislaţiei, pentru ca alegerile să fie declarate valide, la urne trebuie să se prezinte cel puţin o pătrime din alegătorii înscrişi pe liste. Câştiga alegerile candidatul care obţine mai mult de jumătate din voturi. Dacă nimeni nu întruneşte numărul necesar, se organizează turul doi peste două săptămâni, unde trec primii doi candidaţi cu cele mai multe voturi. Dacă alegerile sunt invalidate sau declarate nule, în două săptămâni se organizează alegeri repetate, cu aceleaşi liste electorale şi aceiaşi candidaţi. 

În afară de Chişinău, în alte şase localităţi au loc noi alegeri locale, între care la Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Republica Moldova. 

Preşedintele Consiliului Electoral de Circumscripţie Bălţi, Igor Mozgovoi, a declarat la postul public de televiziune că, în municipiul Bălţi, au fost deja înregistrate unele sesizări privind nereguli, pe marginea cărora urmează să se discute. 

Potrivit publicaţiei Independent.md, preşedinta unei organizaţii obşteşti din Chişinău este suspectată de transportarea organizată a alegătorilor la o secţie de votare deschisă în municipiul Bălţi. Ea a fost surprinsă de vicepreşedintele "Partidului Nostru" Ilian Caşu transportând alegători ai Partidului Socialiştilor. "Este vorba de Artemieva Svetlana, observator naţional, preşedinta organizaţiei obşteşti 'Mirad' din Chişinau. Din informaţiile preliminare, Artemieva ar aduce oameni să voteze candidatul PS', a scris Ilian Caşu pe reţeaua de socializare Facebook, unde a plasat şi câteva fotografii cu automobilul cu numere de înmatriculare WVL 215. 

"Am votat pentru un primar care să muncească şi să rezolve problemele cu care se confruntă chişinăuienii", a spus prim-ministrul moldovean Pavel Filip, care a votat împreună cu soţia la secţia nr. 94 din sectorul Buiucani al Capitalei. 

Cei mai mulţi candidaţi la funcţia de primar au fost înregistraţi de către Consiliile Electorale de Circumscripţie Electorale (CECE) în municipiile Chişinău şi Bălţi: 11 şi respectiv 8 candidaţi. 

Printre candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului figurează candidata independenta Silvia Radu, actualul primar interimar al Capitalei, considerată apropiată de Partidul Democrat (la guvernare); candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu; candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase; candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban etc. AGERPRES

×