x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarii europeni se mobilizează. O implicare europeană şi soluţii locale în faţa provocărilor climatice mondiale

Primarii europeni se mobilizează. O implicare europeană şi soluţii locale în faţa provocărilor climatice mondiale

26 Mar 2015   •   21:45
Primarii europeni se mobilizează. O implicare europeană şi soluţii locale în faţa provocărilor climatice mondiale

Schimbările climatice din ultimele decenii sunt evidente. Preocuparea pentru acestea este la fel de evidentă, la nivel mondial. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, i-a primit joi, la sediul Primăriei, în ajunul conferinţei privind climatul, COP21, care va avea loc la Paris, pe primarii sau reprezentanţii a 30 de oraşe europene, în prezenţa şefului statului şi a comisarului european pentru acţiune în favoarea climei şi a energiei. Vă prezentăm în continuare textul integral al tribunei semnate de edilii prezenţi la Paris.

“Dacă schimbările climatice sunt globale, atunci soluţiile sunt înainte de toate locale, pentru că ele se găsesc la confluenţa dintre aceste două nivele, marile oraşe fiind primele implicate în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Este motivul pentru care noi, capitale şi metropole europene, care reprezentăm peste 60 de milioane de locuitori şi dispunem de o capacitate de investiţii semnificative (2.000 miliarde de euro din PIB), alegem să unim şi să consolidăm modalităţile de tranziţie energetică şi ecologică.

 Planuri

Ambiţia noastră este de a identifica şi de a lupta împotriva principalelor cauze ale emisiilor de gaze cu efect de seră, reprezentate de transportul poluant, clădiri vechi şi prost izolate şi aprovizionarea cu energie. În paralel, suntem preocupaţi şi de alte proiecte de viitor ambiţioase, ca de exemplu cel referitor la periurbanizare, la (re)introducerea naturii şi biodiversităţii în oraşele noastre, la intensificarea reciclării, la combaterea risipei, la promovarea economiei circulare, la prioritatea dată transportului în comun, la dezvoltarea mobilităţii electrice, la renovarea clădirilor şi la ameliorarea eficacităţii energetice. Crearea de locuri de muncă şi căutarea de parteneriate cu mediul rural vecin sunt tot atâtea chei esenţiale pentru reuşita acestor proiecte. La reuniunea de la Paris din data de 26 martie 2015, ne luăm angajamentul de a dezvolta 'planurile referitoare la climat'”.

 Dimensiunea europeană

Cel de-al doilea nivel de acţiuni se referă la dimensiunea europeană. Este timpul ca toate capitalele şi metropolele europene să-şi unească forţele pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, printr-un dialog mai strâns între oraşe sau prin schimburi mai susţinute de expertize şi bune practici. Această diplomaţie europeană a oraşelor, care respectă diversitatea teritorială şi a culturilor locale, are vocaţia de a se dezvolta rapid şi durabil. În cadrul Uniunii Europene, ea trebuie să fie susţinută şi mai mult de Parlamentul European şi chiar de Comisia Europeană, şi să beneficieze direct de finanţări europene.

Trebuie să mergem şi mai departe, favorizând, pe baza voluntariatului, coordonarea investiţiilor publice. Metropolele europene încheie importante contracte publice totalizând 10 miliarde de euro pe an, la care se adaugă efectele asupra sectorului privat care îşi aliniază deseori propriile exigenţe la cele ale sectorului public. Aceste cheltuieli privind investiţiile ar trebui să se concentreze pe filierele “verzi”, pe industrie (modernizarea echipamentelor de producţie şi inovaţie) şi serviciile cu emisii scăzute de carbon. Este iniţiativa pe care o lansăm la Paris, şi anume să coordonăm contractele noastre publice pentru a găsi ofertele care să respecte cel mai bine mediul înconjurător. Europa oraşelor va prinde contur astfel, într-un mod curajos şi pe baza colaborărilor.

 Implicare la nivel mondial

Trebuie să ne implicam şi mai mult la nivel mondial. Eforturile pe care le facem, politicile pe care le ducem în cadrul oraşelor noastre trebuie să contribuie la adoptarea unui acord mondial asupra climatului. Trebuie să ne bazăm pe reţeaua oraşelor şi guvernelor locale angajate în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru a favoriza o guvernanţă mondială.

De la Summitul Pământului de la Rio 1992, de acum 23 de ani, Naţiunile Unite caută un consens internaţional pentru a face faţă provocărilor schimbărilor climatice care continuă să se agraveze. Astăzi, nu mai avem altă variantă. Viitoarea conferinţă asupra Climatului de la Paris, din decembrie 2015, trebuie să dovedească faptul că suntem conştienţi de aceste mize. Încă de pe acum, metropolele europene pot contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice propunând, la nivel local, soluţii concrete.

 Rolul marilor oraşe

La 26 martie ne unim eforturile cu cele făcute de alte oraşe de pe planetă – în America de Nord, în America de Sud, în Africa, în Asia, - care implementează soluţii locale inovatoare. Împreună vom face diferenţa, prin intermediul oraşelor care fac parte din reţele şi în strânsă legătură cu cetăţenii, cu ONG-urile, comunitatea ştiinţifică, sau cu reprezentanţii din mediul de afaceri.

Pentru că marile oraşe au un adevărat rol de jucat în lupta împotriva schimbărilor climatice, trebuie să găsim împreună calea spre un viitor durabil. Cooperarea dintre oraşe, la care ne angajam, trebuie să ducă la soluţii coordonate şi deseori comune.”

Semnatarii acestui text, care apare în mai multe publicaţii de renume din Europa, sunt:

Ana María Botella, Primar Madrid, Christy Burke, Primar Dublin, Gérard Collomb, Primar Lyon, Antonio Costa, Primar Lisabona, Alexiei Dingli, Primar La Valletta, Jordanka Fandakova, Primar Sofia, Michael Häupl, Primar Viena, Anne Hidalgo, Primar Paris, Zoran Janković, Primar Ljubljana, Frank Jensen, Primar Copenhaga, Alain Juppé, Primar Bordeaux, Boris Johnson, Primar Londra, Yiorgos Kaminis, Primar Atena, Sami Kanaan, Primar Geneva, Eberhard van der Laan, Primar Amsterdam, Ignazio Marino, Primar Roma, Yvan Mayeur, Primar Bruxelles, Michael Müller, primar Berlin, Dario Nardella, Primar Florenţa, Sorin Oprescu, Primar Bucureşti, Jussi Pajunen, Primar Helsinki, Giuliano Pisapia, Primar Milano, Lydie Polfer, Primar Luxembourg, Roland Ries, Primar Strasbourg, Johanna Rolland, Primar Nantes, Edgar Savisaar, Primar Tallinn, István Tarlós, Primar Budapesta, Karin WanngĂrd, Primar Stockholm, Constantinos Yiorkadjis, Primar Nicosia, Artūras Zuokas, Primar Vilnius, George Ferguson, primar al orașului Bristol, Hanna Gronkiewicz-Waltz, primar al orașului Varșovia.

×