x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul Londrei şi-a dat demisia din acest post

Primarul Londrei şi-a dat demisia din acest post

03 Mai 2016   •   17:22
Primarul Londrei şi-a dat demisia din acest post

Mult mediatizatul primar al Londrei, Boris Johnson, părăseşte acest post pe care l-a ocupat timp de opt ani pentru a se dedica în perioada următoare campaniei pentru Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE), în care se confruntă cu colegul său conservator, premierul David Cameron, relatează agenţia EFE într-un comentariu publicat marţi.

Aşadar carismaticul politician tory nu va mai candida la scrutinul de joi, lăsându-l pe milionarul aristocrat Zac Goldsmith să candideze din partea Partidului Conservator.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson - numele său complet - s-a născut la New York pe 19 iunie 1964 într-o familie cu descendenţă turcă, franceză şi germană, care, la puţin timp după naşterea sa, a ales să plece în Marea Britanie. Aici cel care avea să devină primar al Londrei a studiat la Universitatea Oxford, aceeaşi universitate urmată şi de premierul Cameron, iar apoi timp de mai mulţi ani a lucrat ca ziarist.

Magnetismul inegalabil al lui Johnson, personaj uşor recunoscut prin imaginea sa nonconformistă cu părul blond ciufulit, a contribuit la simpatia pe care acesta şi-a câştigat-o în rândul londonezilor, deşi cele două mandate de primar nu au fost lipsite de controverse.

În anul 2008, la numai câteva zile după ce i-a luat conducerea primăriei laburistului Ken Livingstone - pe care l-a învins apoi şi în 2012 - Johnson a interzis consumul de alcool în transportul public şi a repus în circulaţie emblematicele autobuze roşii supraetajate 'Routemaster', retrase de Livingstone din raţiuni de securitate. Boris Johnson a lansat şi de acum popularele 'Boris Bikes', bicicletele ce pot fi folosite în oraş contra cost, un proiect imaginat de Livingstone, dar atribuit în final actualului edil.

Activitatea sa a fost elogiată şi în timpul incidentelor de stradă din august 2011, provocate de moartea unui cetăţean de culoare, Mark Duggan, ucis cu focuri de armă de Poliţia Metropolitană, deşi atunci Johnson a fost criticat că nu şi-a întrerupt imediat vacanţa de vară.

Respectat de colegii săi conservatori pentru ingeniozitatea discursurilor, afirmaţiile sale tranşante i-au atras adesea comentarii critice din partea necruţătoarelor tabloide britanice.

Sprijinul deschis pe care îl manifestă acum pentru campania în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE provoacă nemulţumire la Downing Street, în condiţiile în care premierul David Cameron susţine un vot pentru rămânerea în blocul comunitar la referendumul de pe 23 iunie.

După ce i s-a reproşat că ar fi oscilat înainte de a se poziţiona clar pe subiectul Brexit, Johnson a răspuns că ultimul lucru pe care l-ar fi dorit este să meargă împotriva lui Cameron şi a partidului, pentru ca apoi să publice în cotidianul The Daily Telegraph un articol în care îşi motivează pe larg opţiunea de a susţine ieşirea din UE.

'În cei 28 de ani de când scriu în acest cotidian despre piaţa unică, proiectul european s-a transformat şi a crescut într-un asemenea mod că a devenit de nerecunoscut (...) Trăim un proces lent şi invizibil de colonizare legală, în timp ce UE se infiltrează în fiecare domeniu al politicii publice (...) Cu cât avem mai multă UE, pe atât se îngustează spaţiul pentru o decizie naţională (...) Un vot pentru rămânerea (în UE) va fi considerat la Bruxelles drept o undă verde pentru mai mult federalism şi pentru o erodare a democraţiei', sunt câteva dintre ideile pe care el le-a exprimat în articolul publicat în luna februarie.

Totuşi, unii cred că decizia sa de a se alătura taberei pro-Brexit este o stratagemă pentru a-şi asigura o poziţie bună în competiţia pentru leadership-ul Partidului conservator, având în vedere că mulţi membri ai acestei formaţiuni sunt eurosceptici. AGERPRES

×