x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prinţul Philip al Marii Britanii, spitalizat "preventiv", din cauza unei infecţii

Prinţul Philip al Marii Britanii, spitalizat "preventiv", din cauza unei infecţii

21 Iun 2017   •   15:17
Prinţul Philip al Marii Britanii, spitalizat "preventiv", din cauza unei infecţii

Prinţul Philip, soţul în vârstă de 96 de ani al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, a fost spitalizat marţi seară, "preventiv", din cauza unei infecţii, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham, citat de AFP. 

Într-o perioadă în care regina se pregăteşte să pronunţe tradiţionalul discurs ce marchează deschiderea noii sesiuni a Parlamentului, prinţul Philip a fost internat la spitalul King Edward VII din Londra, "noaptea trecută, pentru a fi tratat contra unei infecţii asociate cu o patologie preexistentă", a anunţat un purtător de cuvânt al palatului regal. 

"Prinţul Philip are moralul bun şi este dezamăgit că va lipsi de la ceremonia de deschidere a Parlamentului şi la cursele de cai Royal Ascot", a precizat aceeaşi sursă. 

Prinţul Charles, fiul cel mare al suveranei şi moştenitor al tronului britanic, o va însoţi pe regină în Parlament. "Regina este informată constant (în legătură cu starea de sănătate a soţului ei, n.r.) şi va asista la cursele de la Royal Ascot, aşa cum era prevăzut, în această după-amiază", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt. 

Prinţul Philip a anunţat la începutul lunii mai că se va retrage din activitate în toamna acestui an, reducându-şi programul de lucru, dar continuând să participe din când în când la anumite evenimente publice. 

Glumeţ şi predispus la gafe, în contradicţie cu Elisabeta a II-a, care este foarte rezervată, prinţul Philip este de peste o jumătate de secol un companion de nădejde al soţiei sale. În 2009, el a doborât recordul de longevitate al prinţilor şi prinţeselor cu statut de consort în Marea Britanie, ce era deţinut până atunci de Charlotte, consoarta regelui George al III-lea. 

De origine germană, Philip al Greciei şi al Danemarcei s-a născut pe insula Corfu din Grecia, pe o masă de bucătărie, pe 10 iunie 1921. 

La vârsta de 18 ani a fost evacuat din ţară şi a dormit pe un pat de carton, făcut din cutii de portocale, la bordul unei nave britanice, alături de părinţii şi cele patru surori mai mari ale lui, după ce regele Greciei - care era unchiul lui - a fost expulzat. 

A avut apoi parte de o copilărie solitară şi agitată, petrecută în Franţa, Anglia şi Germania, urmată de o perioadă de şcolarizare "nomadă", înainte de a se înscrie în Royal Navy şi de a juca un rol activ în timpul luptelor din Al Doilea Război Mondial. 

Avea 18 ani când a întâlnit-o pentru prima dată pe tânăra Elizabeth, pe atunci în vârstă de 13 ani, care s-a declarat impresionată de farmecul tânărului ofiţer. 

Căsătoria lor a avut loc pe 20 noiembrie 1947 în catedrala Westminster din Londra. 

Temperamentul prinţului Philip, departe de conceptul de "corectitudine politică", l-a făcut să comită gafe, uneori cu accente xenofobe. "Vă bateţi în continuare cu lovituri de lance?", l-a întrebat el pe un aborigen cu ocazia unei vizite în Australia în 2002. Unui băiat de 13 ani care i-a vorbit despre visul lui de a deveni astronaut, în 2001, prinţul britanic i-a spus: "eşti prea gras". 

Limbajul său prea puţin protocolar nu a supărat-o însă pe regină, care a spus întotdeauna ca Philip este "stânca" din viaţa ei. 

Britanicii îl apreciază la rândul lor şi consideră că prinţul Philip a adus o doză de dezinvoltură monarhiei naţionale.AGERPRES

×