x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Priorităţile preşedinţiei bulgare a UE: Securitatatea, vestul Balcanilor, relaţiile cu Turcia şi Rusia

Priorităţile preşedinţiei bulgare a UE: Securitatatea, vestul Balcanilor, relaţiile cu Turcia şi Rusia

18 Ian 2018   •   07:20
Priorităţile preşedinţiei bulgare a UE: Securitatatea, vestul Balcanilor, relaţiile cu Turcia şi Rusia

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a prezentat Parlamentului European, reunit la Strasbourg, priorităţile preşedinţiei Uniunii Europene asigurate în acest semestru de ţara sa. El a menţionat securitatea şi stabilitatea în Europa, vestul Balcanilor şi competenţele digitale.

 

"Într-un an, Bulgaria a reuşit să reducă la zero presiunea migraţiei. La frontiera bulgaro-turcă, am arătat cum, prin solidaritate şi asistenţă europeană, cu eforturile statului şi prin acordul cu Turcia, am limitat la minimum presiunea migraţiei", a afirmat Borisov. În relaţiile Uniunii cu Turcia, deşi este nevoie de o susţinere fermă a statului de drept şi a libertăţii presei, trebuie continuată aplicarea acordurilor între Bruxelles şi Ankara, deoarece Turcia se ocupă de milioane de migranţi, a adăugat premierul. Preşedinţia bulgară va încerca să rezolve cu tact şi diplomaţie problema alocării pe viitor a migranţilor, a promis el.

În privinţa perspectivelor pentru vestul Balcanilor, Bulgaria a propus o opţiune fără riscuri pentru UE. "Ştim că în mandatul actualei Comisii Europene nu vor fi primite în UE alte ţări din Balcani. În acelaşi timp, însă, ar trebui să le spunem foarte clar şi cinstit ce speranţe pot avea privind integrarea europeană. Acum este momentul să facem asta", a apreciat Borisov.

Menţionând divergenţele de opinii privind sancţiunile UE împotriva Rusiei, Borisov a declarat: "Vom căuta normalizarea relaţiilor, dar aceasta depăşeşte pragul posibilităţilor noastre: trebuie să fie o decizie a întregii Uniuni Europene".

În privinţa bugetului UE, Bulgaria contează pe Parlamentul European. Liderul de la Sofia a subliniat importanţa politicii agricole comune şi a politicii de coeziune a Uniunii, care - a insistat el - trebuie continuată în următorul cadru financiar multianual. AGERPRES

×