x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Producția de petrol, în pericol

Producția de petrol, în pericol

17 Sep 2019   •   09:55
Producția de petrol, în pericol

Preşedintele american, Donald Trump, a condamnat sâmbătă atacul cu drone împotriva a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită, în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a acuzat, la rândul său, Iranul, transmite AFP.

„Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de sâmbătă împotriva unor importante infrastructuri energetice. Acţiuni violente contra unor zone civile şi infrastructuri vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele şi neîncrederea”, a declarat Casa Albă, într-un comunicat dat publicității după convorbirea dintre Trump și prințul saudit. „Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale”, a afirmat, la rândul său, Mike Pompeo pe Twitter. Atacul cu drone, revendicat de rebelii yemeniţi houthi, a declanşat incendii la două instalaţii petroliere ale gigantului „Aramco” în Arabia Saudită. După atac, Riadul a fost nevoit să îşi reducă producţia de petrol la jumătate, ceea ce reprezintă aproximativ cinci milioane de barili de ţiţei pe zi, adică 5% din producţia mondială zilnică de petrol, potrivit cotidianului american „The Wall Street Journal”. Acesta a fost al treilea atac de acest gen în ultimele cinci luni asupra infrastructurilor gigantului petrolier din Arabia Saudită.

 

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a afirmat că ţara sa are „voinţa şi capacitatea” de a riposta la atacul cu drone lansat de rebelii yemeniţi houthi.

×