x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Propunere: Eliminarea limbii ruse

Propunere: Eliminarea limbii ruse

25 Ian 2018   •   14:03
Propunere: Eliminarea limbii ruse
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Partidul Liberal din Republica Moldova a anunţat că va depune o sesizare la Curtea Constituţională pentru anularea prevederilor a cinci legi care se referă la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare, relatează site-ul Radio Chişinău.

Liberalii consideră că, prin aceste legi, limbii ruse i se atribuie un statut similar limbii oficiale – româna, ceea ce ar reprezenta o încălcare a Constituţiei. „Se cheltuiesc milioane de lei pentru traducerea în limba rusă. Şi atunci de unde să cunoască limba oficială a statului, când noi le-am băgat pe gât, inclusiv la minorităţi, limba rusă? Constituţia le garantează dreptul la păstrare, la dezvoltare, le-am oferit prin lege şi dreptul la studii şi altele, dar nu putem să lăsăm ca limba română, care este oficială, să fie egalată de limba rusă”, a spus Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal. Partidul Liberal va solicita Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra legii cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, a legii care prevede publicarea actelor oficiale şi în limba rusă, precum și asupra Regulamentului Parlamentului care prevede traducerea actelor şi desfăşurarea şedinţelor în limba rusă. Liberalii consideră că sunt încălcate drepturile altor minorităţi naţionale, comunităţi mai numeroase decât cea rusă. Totodată, limbii ruse îi este atribuit un rol mai mare decât cel prevăzut în Constituţie, spune Ghimpu.

 

Anul trecut, Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din Constituţie cu „limba română”.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: eliminare limba rusa moldova