x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste și cătușe de ziua lui Putin

Proteste și cătușe de ziua lui Putin

09 Oct 2017   •   13:50
Proteste și cătușe de ziua lui Putin
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Poliția rusă a arestat, sâmbătă, peste 270 de persoane în 80 de orașe, în urma unor proteste prin care opoziția a marcat, din Extremul Orient până la Marea Baltică, ziua de naștere a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, informează Reuters și AFP. Cei mai mulți protestatari au fost în Sankt Petersburg, orașul natal al liderului de la Kremlin.

La Moscova, în Piața Roșie, polițiștii au reținut pentru scurt timp câteva persoane, dar nu au constatat încălcări ale legii. În alte localități, potrivit organizației neguvernamentale non-profit „OVD-Info”, au fost arestați cel puțin 270 de manifestanți, scriu agențiile internaționale de presă citate de Agerpres. Un martor a declarat agenției Reuters că forțele de ordine au arestat cel puțin zece protestatari la Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin, unde au ieșit în stradă cei mai mulți oameni — circa 3000, potrivit unui jurnalist de la AFP. Manifestanții au cerut eliberarea opozantului Alexei Navalnâi, care execută o pedeapsă de 20 de zile de închisoare pentru încălcarea reglementărilor privind întrunirile publice. Navalnâi intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din Rusia, în martie anul viitor, deși comisia electorală centrală a declarat că nu are acest drept, din cauza unei condamnări anterioare la închisoare, cu suspendare.

 

Candidatură anticipată

Putin -acum în vârstă de 65 de ani, din care în ultimii 18 a dominat scena politică din Rusia- nu și-a anunțat încă oficial candidatura pentru al patrulea mandat de președinte. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, cota de popularitate a liderului de la Kremlin este de aproximativ 80%, iar dacă alegerile prezidențiale ar avea loc astăzi, el ar fi reales cu aproape 70% din voturi.

Pe măsură ce alegerile prezidențiale se apropie, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este tot mai contestat de către ruși.

 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin