x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pudra si Kremlinul, in campanie electorala

Pudra si Kremlinul, in campanie electorala

23 Oct 2004   •   00:00

Cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, situatia este tensionata la maximum in Ucraina. Confruntarea principalilor contracandidati, Viktor Ianukovici, omul presedintelui Leonid Kucima si al Kremlinului, si Viktor Iuscenko, omul opozitiei, se anunta pe viata si pe moarte.

LAVINIA TUDORAN

CANDIDATUL OPOZITIEI. Campania i-a schimbat la propriu fata lui Viktor Iuscenko
Viktor Iuscenko petrece ore intregi in fata oglinzii. Inainte de a se vedea cu alegatorii, este pudrat de un cosmetician. Pudrat mai mult de nevoie. Si asa arata destul de rau. O boala ciudata, unii zic ca ar fi fost o raceala, altii ca Iuscenko ar fi fost otravit, l-a schimbat total. Fata ii este plina de pete si cicatrice. "Vreau sa am chipul pe care-l recunosc 40 de milioane de ucraineni", se justifica pentru cotidianul britanic The Guardian reprezentantul opozitiei la prezidentialele din Ucraina. Iuscenko s-a intors in campanie saptamana trecuta, dupa o lunga perioada de spitalizare la Viena.

PREA TARZIU? Ar putea fi prea tarziu pentru candidatul opozitiei. Cat timp a lipsit, rivalul sau, Viktor Ianukovici, a iesit in fata de cate ori a putut. Mai nou, Kremlinul il sustine din toate punctele de vedere. Rusia "nu este indiferenta fata de alegerea pe care o va face poporul ucrainean", a declarat presedintele rus, Vladimir Putin, recent, fiind vizitat de Kucima si Ianukovici la resedinta sa de langa Moscova. Putin va fi la Kiev cu trei zile inainte de data scrutinului, 31 octombrie. In centrul Moscovei, Ianukovici zambeste promitator din afise uriase. Presa apropiata Kremlinului l-a criticat dur pe Iuscenko, scriind despre el ca este "vandut Statelor Unite". Intr-un depozit de langa Kiev, au fost descoperite 90 de tone de postere in care Iuscenko este comparat cu un tantar american ce suge sangele ucrainenilor.

GANDUL LUI KUCIMA... Dar e posibil ca, in ciuda eforturilor de infrumusetare a candidatului puterii, nici Ianukovici sa nu fie viitorul presedinte al Ucrainei. Umbla inca zvonul ca Leonid Kucima, pe care legea nu-l mai lasa sa candideze, ar intentiona sa decreteze stare de urgenta si sa ramana la putere. Cine pierde in toata aceasta batalie de cosmetizare? Bineinteles, poporul. "Parca am fi in Alice in Tara Minunilor. Insa asta este viata politica din Ucraina. Este un joc. Nu votam pentru o viata mai buna, ci ca sa nu ne duce mai jos de-atat", explica Roman Mohenko, un tanar ucrainean de 25 de ani, decorator la Kiev.

DIFERENTA MINIMA. Pe cine sa aleaga poporul? Iuscenko este pro-occidentalul candidat al opozitiei liberale, fost premier, care promite ca va curata Ucraina de corupti si de toate ramasitele sovietice si care crede ca viitorul tarii este alaturi de Europa.

Ianukovici este candidatul puterii, sustinut puternic de Kucima si Putin, un tip descris ca "disciplinat si dur".

Lupta este stransa. Ultimul sondaj de opinie arata ca intre cei doi rivali exista o diferenta de doar 1,1% din intentiile de vot ale ucrainenilor. Viktor Ianukovici a primit 36,5 procente, iar Viktor Iuscenko, 35,4.

VERIFICARE

La Kiev, in campanie intervin serviciile speciale ucrainene (SBU). Acestea au facut ieri mai multe perchezitii la sediile si apartamentele unor membri ai opozitiei. Potrivit Mediafax, SBU au perchezitionat apartamentul unui militant al miscarii Pora, sediul organizatiei neguvernamentale "Pentru alegeri libere" si sediul organizatiei "Sunt!", care pledeaza pentru organizarea unui scrutin liber in Ucraina. SBU sustin ca au actionat legal. Militanti ai Pora au fost acuzati recent de terorism.
×
Subiecte în articol: externe iuşcenko