x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Puigdemont nu se va prezenta în faţa justiţiei din Spania, unde riscă să fie arestat

Puigdemont nu se va prezenta în faţa justiţiei din Spania, unde riscă să fie arestat

01 Noi 2017   •   14:29
Puigdemont nu se va prezenta în faţa justiţiei din Spania, unde riscă să fie arestat

Liderul secesionist catalan Carles Puigdemont, destituit de Madrid şi aflat în prezent la Bruxelles, nu se va prezenta joi în faţa justiţiei spaniole, întrucât există un "risc ridicat să fie arestat", a anunţat avocatul său, Paul Bekaert, transmite miercuri AFP. 

"După cum mi-a spus, nu se va prezenta, pentru că vrem să aşteptăm reacţiile guvernului spaniol ca să vedem ce se va întâmpla", a declarat avocatul belgian marţi seara pe postul public olandez NOS. 

Potrivit lui Bekaert, "există un risc ridicat ca Puigdemont să fie arestat" dacă se întoarce în Spania. 

Fostul premier al executivului catalan destituit a fost convocat împreună cu 13 dintre foştii săi consilieri în faţa tribunalului (Audienţa Naţională) pe 2 şi 3 noiembrie pentru a fi audiaţi în vederea unei posibile inculpări pentru declaraţia de independenţă votată vineri de parlamentul Cataloniei, după cum a anunţat marţi seară această instanţă. 

Paul Bekaert a mai afirmat că "nu este necesar" ca Spania să ceară autorităţilor belgiene extrădarea clientului său. "M-am mai ocupat de numeroase cazuri în care erau implicaţi basci spanioli şi a avut loc pur şi simplu un interogatoriu aici (în Belgia), realizat de poliţia locală", a explicat avocatul. Acesta a adăugat că este "prematur" să se spună dacă Puigdemont va putea beneficia de un proces echitabil în Spania, dar că va folosi "cu siguranţă acest argument în cazul unei eventuale cereri de extrădare". 

Fostul premier catalan a declarat marţi, într-o conferinţă de presă desfăşurată în capitala Belgiei, că în condiţiile acţiunilor în forţă ale guvernului de la Madrid a decis să 'încetinească' procesul independenţei Cataloniei şi se va întoarce acolo numai dacă va primi 'garanţii' din partea executivului spaniol privind un 'proces corect', întrucât el consideră că justiţia spaniolă este 'politizată', negând totodată că ar intenţiona să ceară azil politic în Belgia, ţară unde deocamdată va rămâne pentru a fi 'în siguranţă'. 

Avocatul său belgian a confirmat marţi seara pe postul flamand de radio-televiziune VTM Nieuws că Puigdemont nu are "intenţia să se întoarcă în Spania în săptămânile care vin".

AGERPRES

×