x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin avertizează NATO să nu depășească "linia roșie" în Ucraina

Putin avertizează NATO să nu depășească "linia roșie" în Ucraina

01 Dec 2021   •   11:00
Putin avertizează NATO să nu depășească "linia roșie" în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul să nu depășească "linia roșie" a Moscovei în Ucraina și a declarat că NATO amenință securitatea Rusiei prin organizarea de exerciții și desfășurarea de arme în apropierea granițelor sale, conform Financial Times.

Putin a declarat marți, la un forum de investiții, că Moscova a dezvoltat rachete hipersonice și că va fi nevoită să răspundă "dacă NATO va continua să își extindă infrastructura", inclusiv prin potențiala desfășurare de către alianță a propriilor sale sisteme de rachete.

"Dacă un fel de sisteme de atac apar pe teritoriul Ucrainei, timpul de zbor până la Moscova va fi de șapte până la 10 minute, și de cinci minute în cazul în care este desfășurată o armă hipersonică", a declarat Putin la conferința online de marți. "Atunci va trebui să creăm ceva similar celor care ne amenință. Vă puteți imagina? Și deja putem face asta acum", a adăugat Putin.

SUA au furnizat arme Ucrainei și au ajutat la antrenarea armatei, dar nu au desfășurat forțe sau echipamente în modul sugerat de Putin. Cu toate acestea, problema rămâne presantă pentru Putin, care a afirmat luna trecută, fără dovezi, că NATO ar putea înființa în secret baze și sisteme de rachete în Ucraina sub pretextul programului de pregătire.

Washingtonul a împărtășit cu aliații informații care sugerează că Rusia s-ar putea pregăti pentru o revenire la ostilități directe în Ucraina, după ce a masat până la 114.000 de soldați în nordul, estul și sudul său.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, înaintea unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe ai NATO în Letonia, că un atac rusesc "ar declanșa consecințe grave", în timp ce ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat că țara sa va folosi "toate pârghiile diplomatice și economice pe care le avem la dispoziție" pentru a descuraja Rusia.

Dar Putin a declarat că Rusia a fost forțată să se apere de ceea ce el a descris ca fiind o invadare treptată a NATO de la prăbușirea Uniunii Sovietice, inclusiv amplasarea de sisteme de rachete în Polonia și România, despre care a spus că ar putea fi folosite pentru a lansa atacuri asupra Moscovei.

De asemenea, președintele rus s-a plâns de faptul că NATO a efectuat luna aceasta exerciții militare neplanificate în Marea Neagră, inclusiv zboruri cu bombardiere strategice care pot transporta arme nucleare, la doar 20 km de granița rusă.

Ca răspuns, o nouă rachetă hipersonică rusă va intra în serviciu de la începutul anului viitor, a declarat Putin. Racheta, care se poate deplasa cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, a fost testată cu succes în această lună, a adăugat el.

Kievul a declarat că serviciile de informații americane indică o "probabilitate ridicată" ca Rusia să pregătească o invazie după ce relațiile cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, s-au deteriorat și că își pierde interesul față de discuțiile de pace conduse de Franța și Germania.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vladimir putin