x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rachetele Hamas izolează Israelul. Zeci de zboruri anulate. Tarom reia, totuşi, cursele

Rachetele Hamas izolează Israelul. Zeci de zboruri anulate. Tarom reia, totuşi, cursele

23 Iul 2014   •   17:31
Rachetele Hamas izolează Israelul. Zeci de zboruri anulate. Tarom reia, totuşi, cursele

Zeci de zboruri spre şi de pe aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv au fost anulate, inclusiv curse Tarom, după ce o rachetă lansată din Fâşia Gaza a căzut în apropierea aeroportului, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Un număr de 80 din cele 209 zboruri programate pentru miercuri au fost anulate, a declarat purtătoarea de cuvânt a aeroportului, Liza Dvir. Compania aeriană israeliană El Al vrea să programeze zboruri suplimentare pentru cetăţenii israelieni din afara ţării.

Mari companii aeriene americane, canadiene şi europene, care au manifestat şi mai multă prudenţă după tragedia aviatică petrecută în estul Ucrainei, au anulat pentru miercuri o mare parte din zborurile spre şi din Israel, pentru prima dată de la războiul din Golf din 1990-1991.

Compania Tarom a anunţat însă că zborurile sale cu destinaţia Tel Aviv vor fi operate conform orarului de zbor deja stabilit. Tarom va opera inclusiv cursa de miercuri, RO153/4, cu plecare la ora 20:55 de la Bucureşti şi sosire la 23:30 la Tel Aviv, cu întoarcere RO 154 din 24 iulie 2014, ora 00:30 Tel Aviv – 03:15 Bucureşti.

Compania aeriană Tarom a anulat cursa Bucureşti-Tel Aviv-Bucureşti, programată marţi seară, din cauza informaţiilor primite din partea autorităţilor israeliene, conform cărora pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv nu se putea opera în siguranţă. Pasagerii cursei anulate au beneficiat de asistenţă din partea companiei aeriene conform Regulamentului EC261/2004 privind drepturile pasagerilor.

Compania Tarom pune la dispoziţie pasagerilor săi posibilitatea de a modifica datele de călătorie fără penalizările aferente modificării, precum şi restituirea costurilor biletului. Solicitările de modificare a călătoriilor sau cele de rambursare vor fi adresate agenţiilor emitente sau agenţiilor TAROM, se arată într-un comunicat al agenţiei.

În funcţie de evoluţia evenimentelor, Tarom va comunica datele cu privire la următoarele curse pentru această destinaţie şi precizează că păstrează legătura cu autorităţile aeroportuare israeliene şi cu Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei pentru a monitorizarea permanentă a situaţiei.

Israelul încearcă să reacţioneze la anularea în serie a acestor curse cu destinaţia Ben Gurion. Statul israelian a subliniat că a instituit “toate mijloacele pentru a proteja cerul israelian”, potrivit Autorităţii Aeroportuare Civile.

Deschiderea unui aeroport din sudul ţării a fost ordonată, iar compania israeliană El Al va spori numărul curselor pentru a-i recupera pe cei blocaţi în străinătate.

Agenţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) a interzis companiilor aeriene americane să zboare spre şi de la aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv. FAA afirmă că va urmări şi evalua situaţia şi va oferi instrucţiuni actualizate în termen de 24 de pre de la intrarea în vigoare a interdicţiei.

“Interdicţia este pur şi simplu motivată de chestiuni de securitate”, i-a declarat secretarul de Stat american John Kerry premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Kerry, aflat la Cairo pentru a încerca să obţină o încetare a focului în Fâşia Gaza, i-a precizat telefonic lui Netanyahu că SUA vor decide dacă vor menţine sau nu această interdicţie în termen de 24 de ore.

Anterior, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Marie Harf, a negat că interdicţia este o modalitate de a împinge Israelul să accepte o încetare a focului în Fâşia Gaza.
Miliardarul american Michael Bloomberg a anunţat marţi că va pleca cu avionul la Tel-Aviv din solidaritate cu Israelul şi a invitat SUA să permită companiilor aeriene americane să-şi reia cursele spre Israel, relatează AFP.

Fostul primar al New York-ului a indicat, pe contul său Twitter, că se îmbarcă la bordul unui avion al companiei israeliene El Al “în semn de solidaritate cu israelienii şi pentru a arăta că zborurile spre şi dinspre Israel sunt sigure”.
El a cerut FAA să-şi ridice interdicţia, estimând că aceasta furnizează o “victorie nemeritată” Hamas în conflictul cu Israelul.

×