x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rachetele Patriot, mai puţin eficiente decât se credea

Rachetele Patriot, mai puţin eficiente decât se credea

05 Dec 2017   •   10:48
Rachetele Patriot, mai puţin eficiente decât se credea

Sistemul antirachetă Patriot pus în funcţiune luna trecută de Arabia Saudită pentru a intercepta o rachetă balistică a eşuat în distrugerea ogivei, care a explodat pe aeroportul din Riad, contrar afirmaţiilor regimului, potrivit unor experţi americani, citaţi luni de New York Times.

 

Potrivit unor experţi, dintre care cei mai mulţi de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey (California), Arabia Saudită a lansat cinci interceptoare ale sistemului antirachetă american, dar acestea fie au atins partea din spate a rachetei, lăsând intactă focosul care şi-a continuat cursa, fie au ratat total ţinta şi racheta s-a rupt singura în două.

"Guvernele mint cu privire la eficienţa acestor sisteme sau sunt prost informate", a comentat Jeffrey Lewis, expert de la Middlebury Institute, care a condus acest studiu şi a făcut cunoscute concluziile ziarului New York Times. "Iar asta ar trebui să ne sperie", a adăugat el, în conditiile in care problema eficienţei scutului antirachetă american revine în centrul preocupărilor în faţa ameninţării nord-coreene.

Potrivit anchetei lor, experţii au studiat imagini video publicate de locuitori din Riad pe reţelele de socializare în 4 noiembrie, dată la care responsabili saudiţi au anunţat că ar fi interceptat şi distrus o rachetă balistică provenită din Yemenul aflat în război. Rebelii yemeniţi houthi, acuzaţi că sunt susţinuţi de Iran, au revendicat lansarea rachetei de la circa 750 km pentru a ţinti aeroportul. Iranul a dezminţit orice implicare.

Una dintre înregistrări arată fragmente metalice căzute într-o parcare în apropierea unei şcoli în centrul Riadului. Un alt fragment a aterizat pe o strada centrala. Bucăţile puse alături arată că rămăşiţele căzute în centrul oraşului proveneau de la lansator, dar ogiva însăşi lipsea.

Laura Grego, expertă a organizaţiei americane Union of Concerned Scientists, şi-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că cinci interceptoare ar fi fost lansate inutil. "Se trage de cinci ori împotriva acestei rachete şi se ratează de fiecare dată? Este şocant. "Este şocant pentru că acest sistem este considerat a fi eficient", a declarat ea, relateaza agerpres.

×