x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Radovan Karadzic vrea anularea pedepsei de 40 de ani pentru genocid

Radovan Karadzic vrea anularea pedepsei de 40 de ani pentru genocid

23 Apr 2018   •   15:18
Radovan Karadzic vrea anularea pedepsei de 40 de ani pentru genocid

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic a cerut luni judecătorilor internaţionali anularea verdictului din 2016 prin care a fost găsit vinovat de genocid şi alte atrocităţi, precum şi rejudecarea cazului, transmite dpa. 

"Vă cerem să anulaţi un verdict nedrept şi să ordonaţi un nou proces", a declarat în faţa completului de judecată avocatul lui Karadzic, Peter Robinson, adăugând că procurorii nu au reuşit să dovedească vinovăţia directă a clientului său. 

"A fost un megaproces bazat pe prezumţia că Radovan Karadzic este vinovat", a acuzat Robinson. 

Karadzic (72 de ani) a fost găsit vinovat de genocid pentru uciderea a aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica în iulie 1995, în cel mai mare masacru comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. El a mai fost condamnat pentru persecuţii, omoruri, violuri, tratamente inumane comise mai ales în timpul asediului asupra oraşului Sarajevo, soldat cu moartea a 10.000 de civili în 44 de luni. A fost totuşi achitat la una din cele două acuzaţii de genocid, în lipsa probelor suficiente care să demonstreze că această infracţiune a avut loc şi în alte şapte localităţi din Bosnia. 

Acuzarea, care ceruse condamnarea lui Karadzic la detenţie pe viaţă, a făcut la rândul său recurs la decizia instanţei, considerând-o prea clementă. 

Audierile au loc în faţa Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI), succesorul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) după închiderea acestuia, anul trecut.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: radovan karadzic