x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rajoy suspendă autonomia Cataloniei

Rajoy suspendă autonomia Cataloniei

de Şerban Mihăilă    |    20 Oct 2017   •   10:35
Rajoy suspendă autonomia Cataloniei
Sursa foto: Andreu Puig/GPRESIDENT

Guvernul de la Madrid a avertizat că va declanșa, sâmbătă, Articolul 155 din Constituția țării, care permite executivului spaniol să suspende autonomia Cataloniei și să preia controlul asupra regiunii separatiste. Anunțul autorităților centrale a fost făcut ieri, după expirarea ultimatumului dat liderului catalan, Carles Puigdemont, care ar fi trebuit să-și clarifice poziția în privința declarării independenței Cataloniei.

Singurul răspuns pe care Puigdemont l-a oferit Madridului, joi, la expirarea ultimatului dat de guvernul condus de Mariano Rajoy, a fost o scrisoare în care precizează că, dacă executivul spaniol refuză dialogul și continuă „să exercite acțiuni represive”, Catalonia va activa, oficial, proclamația de independență, care nu a fost votată încă de Parlamentul catalan, în urma referendumului secesionist organizat la 1 octombrie. Cabinetul spaniol a reacționat imediat, printr-o declarație în care precizează că va continua „procedurile prevăzute de Articolul 155 din Constituție pentru a restabili ordinea legală în autoguvernarea Cataloniei”. Cabinetul lui Rajoy condamnă atitudinea liderilor guvernului catalan, care încearcă, în mod sistematic și deliberat, să provoace o confruntare instituțională, în pofida situației periculoase generată de acțiunile lor. „Nu există niciun dubiu că executivul spaniol va face tot posibilul să restabilească ordinea constituțională”, se mai arată în comunicatul citat de BBC. Articolul 155 din Constituția Spaniei permite Madridului să exercite conducerea directă asupra Cataloniei, în cazul izbucnirii unei crize în regiunea separatistă. Potrivit legii, Senatul spaniol, în care Partidul Popular al premierului Rajoy și aliații acestuia dețin controlul, ar trebui să aprobe cererea guvernului de invocare a Articolului 155. „Dacă o comunitate care se autoguvernează nu-și îndeplinește obligațiile impuse prin Constituție sau prin alte legi sau acționeză într-un mod ce prejudiciază serios interesul general al Spaniei, guvernul poate adopta toate măsurile necesare pentru a forța comunitatea să-și respecte obligațiile asumate sau să protejeze interesul general sus-menționat”, precizează Articolul 155. Potrivit BBC, măsurile adoptate de Madrid ar putea varia de la preluarea controlului asupra finanțelor și poliției locale, la organizarea de alegeri anticipate.

Cabinetul premierului Rajoy încearcă, însă, să minimalizeze riscul izbucnirii unor demonstrații de amploare în provincia separatistă.

 

×
Subiecte în articol: Cataloniei