x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rasmussen: Rusia nu vede în Occident un partener, ci un inamic

Rasmussen: Rusia nu vede în Occident un partener, ci un inamic

16 Sep 2014   •   14:12
Rasmussen: Rusia nu vede în Occident un partener, ci un inamic

Pacea și securitatea în Europa și America de Nord se confruntă cu un pericol fără precedent. Declarația a fost făcută de către secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit The Wall Street Journal, citat de jurnal.md. Secretarul general al NATO susţine că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de Alianță de a stabili parteneriate cu Moscova, Rusiei nu-i pasă de regulile și obligațiile care asigură pacea în Europa de după Războiul Rece.

"Acum este clar că Rusia vede în Occident un inamic, nu un partener. Într-o epocă a revizionismului, marcată de neliniște, societățile libere trebuie să rămână un sprijin puternic și unit al libertății", a declarat secratrul general al NATO.

Potrivit oficialului, la summitul NATO din Wales, țările participante au decis consolidarea securității colective și au susținut crearea unei forțe de reacție rapidă. Astfel, statele membre s-au angajat să depună eforturi pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB.

"Ordinea internațională bazată pe libertate, democrație, economia de piață, reguli comune, reglementări generale și renunțarea la cuceriri teritoriale, a adus pentru miliarde de oameni pacea nevăzută până acum, progres și prosperitate. Aceasta este o realizare istorică. De aceea, trebuie cu mai multă încredere să ne apărăm principiile și valorile. Într-un moment când ne apropiem de finalul unei operațiuni de zece ani în Afganistan, există o tentație de a apela la procesul de conștiință. Cu toate acestea, lumea nu a devenit mai puțin periculoasă doar pentru că ne dorim acest lucru. Amenințările nu vor dispărea doar pentru că noi vrem asta. Trebuie să menținem o perspectivă globală și să luptăm cu izolaționismul și retragerea. A venit timpul când valorile noastre sunt provocate și când ne este testată voința. Niciodată nu a fost atât de important să fie menținută forța NATO și unitatea Europei și a Americii de Nord. Aceasta este singura modalitate de a ne apăra libertatea, de a ne proteja popoarele și de a ne consolida valorile”, a mai spus Rasmussen.

×