x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război de stradă contra Madridului

Război de stradă contra Madridului

de Şerban Mihăilă    |    23 Oct 2017   •   13:50
Război de stradă contra Madridului

Catalonia nu va accepta măsurile „ilegale” anunțate de guvernul spaniol, care intenționează să conducă regiunea direct de la Madrid, a avertizat liderul separatist al  executivului catalan, Carles Puigdemont. Amenințat cu destituirea, el a declarat că va convoca Parlamentul regional pentru a decide un răspuns la „agresiunile” puterii centrale și pentru a găsi o strategie de apărare a instituțiilor catalane. 

Măsurile de suspendare a autonomiei catalane, care ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de către Senatul spaniol, constituie „cel mai grav atac la adresa instituțiilor și cetățenilor din Catalonia, de la dictatura militară instituită de Francisco Franco”, a afirmat Puigdemont. Într-un discurs susținut sâmbătă, șeful executivului de la Barcelona a declarat că „guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegitim reprezentantul catalanilor”, iar premierul Mariano Rajoy „a aplicat o lovitură” instituţiilor din Catalonia, prin crearea unui „directorat” care să conducă regiunea direct de la Madrid. Puigdemont a condus în aceeași zi o manifestație pro-independență organizată la Barcelona, la care au participat, potrivit agențiilor de presă, aproximativ 450.000 de persoane. Divizată până nu demult în privința proclamării independenței față de Spania, societatea catalană pare să se fi coalizat în favoarea autorităților regionale conduse de Puigdemont, după intervenția forțelor de ordine trimise de Madrid pentru împiedicarea referendumului secesionist de la 1 octombrie 2017. Protestele contra Madridului au atins cote maxime, după ce, sâmbătă, Consiliul de miniștri al Spaniei a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea lui Puigdemont și a executivului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate de guvernul central, atât timp cât va dura „situația excepțională”. Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituția Spaniei — care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile față de stat—,Mariano Rajoy a mai cerut Senatului să autorizeze dizolvarea parlamentului Cataloniei și convocarea de alegeri, în termen de șase luni, în această regiune.

Potrivit unui comunicat al guvernului spaniol, Madridul își va asuma responsabilitatea în materie de securitate, ordine publică, finanțe, măsuri fiscale și bugetare, precum și în telecomunicații.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Carles Puigdemont Catalonia Spania