x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacție dură a Ungariei după declaraţiile lui Klaus Iohannis. Afirmaţiile sunt o formă de "instigare la ură"

Reacție dură a Ungariei după declaraţiile lui Klaus Iohannis. Afirmaţiile sunt o formă de "instigare la ură"

11 Mai 2020   •   17:31
Reacție dură a Ungariei după declaraţiile lui Klaus Iohannis. Afirmaţiile sunt o formă de "instigare la ură"

O comisie parlamentară din Ungaria a condamnat declaraţiile preşedintelui României, Klaus Iohannis, iar un oficial din Ministerul de Externe de la Budapesta a catalogat afirmaţiile o formă de "instigare la ură", avertizând că Guvernul ungar va continua să apere comunitatea maghiară de "atacuri".

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului Ungariei a adoptat în unanimitate luni o rezoluţie prin care condamnă recentele declaraţii "antiminorităţi" ale preşedintelui Klaus Iohannis despre comunitatea maghiară, afirmând angajamentul faţă de cauza autonomiei Ţinutului Secuiesc, informează agenţia MTI.

Recentele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis despre comunitatea maghiarilor din România ar putea fi folosite pentru "instigare la ură", a declarat, la rândul său, Levente Magyar, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei. Levente Magyar a observat că preşedintele Iohannis a acuzat recent Partidul Social-Democrat (PSD), care deţine majoritatea în Parlament, că "luptă pentru a le da Transilvania ungurilor", în timp ce Guvernul României "poartă o luptă eroică" împotriva pandemiei de coronavirus. De asemenea, oficialul ungar a declarat că preşedintele României i-a catalogat "trădători" pe toţi cei implicaţi în discuţii cu oficiali ungari şi care nu resping ferm cauzele ungare.

Levente Magyar consideră că declaraţiile preşedintelui României sunt ceva în plus faţă de retorica politică internă, subliniind că ar putea avea "consecinţe ample". Există o "tradiţie românească să fie jucată cartea maghiară oricând sunt probleme, pentru a distrage atenţia publică de la problemele reale", a adăugat Levente Magyar.

Ungaria vrea dezvoltarea relaţiilor cu România, a insistat oficialul ungar, subliniind însă că Guvernul de la Budapesta va continua să ajute comunitatea maghiară şi să o protejeze de "toate formele de atacuri".

Răspunzând la o întrebare, Levente Magyar a catalogat "ruşinos" faptul că reprezentanţii Consiliului Europei păstrează tăcerea pe această temă.

Zsolt Nemeth, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, a declarat că subiectul se va afla săptămâna viitoare în atenţia Comisiei parlamentare române pentru Afaceri Externe. Nemeth a precizat că România "luptă cu două virusuri în acelaşi timp", cu noul coronavirusul şi cu "vechiul virus al şovinismului".

Sursa: Mediafax

×