x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Record de creştere a populaţiei Germaniei în 2015, ca urmare a afluxului de migranţi

Record de creştere a populaţiei Germaniei în 2015, ca urmare a afluxului de migranţi

26 Aug 2016   •   12:24
Record de creştere a populaţiei Germaniei în 2015, ca urmare a afluxului de migranţi

Germania a înregistrat în 2015 cea mai mare creştere a populaţiei de după reunificarea acestei ţări, ca urmare a afluxului de migranţi pe întreg teritoriul german, aflux care s-a cifrat la peste un milion de oameni, a anunţat vineri Institutul de Statistici din Wiesbaden, informează AFP şi Reuters.

Populaţia Germaniei se ridica la 82,2 milioane de locuitori la sfârşitul anului trecut, ceea ce reprezintă o creştere 1,2%, adică aproximativ 978.000 mai mulţi locuitori în comparaţie cu 2014.

Aceasta este "cea mai mare creştere a populaţiei din Germania de după 1992, când s-a înregistrat o creştere cu 700.000 de persoane", a precizat institutul într-un comunicat.

Aproximativ 8,7 milioane de cetăţeni străini trăiau în Germania la sfârşitul lui 2015, o creştere de 14,7%, şi 73,5 milioane de germani, o scădere de 0,2%.

Fără sosirea masivă de refugiaţi, majoritatea veniţi din Siria, Irak sau Afganistan, populaţia Germaniei ar fi scăzut, subliniază institutul.

Germania, care se confruntă cu îmbătrânirea populaţiei şi o natalitate scăzută, a înregistrat cu 188.000 de decese mai mult decât naşteri. Deficitul de naşteri s-a acutizat şi mai mult în raport cu 2014, când numărul acestora se ridica la 153.000.

Dezbaterea internă cu privire la beneficiile şi inconvenientele migraţiei s-a amplificat în urma creşterii numărului de atacuri violente comise asupra civililor în Germania, o parte dintre acestea fiind revendicate de militanţi ai grupării Stat Islamic (SI).

Anul viitor urmează să aibă loc alegeri, iar unii politicieni germani susţin că afluxul de migranţi va permite să fie depăşită deficienţa de mână de lucru, în condiţiile îmbătrânirii populaţiei şi a reducerii ratei de natalitate. Alţii atenţionează că un număr atât de mare de migranţi, mulţi dintre ele cu probleme în ceea ce priveşte cunoaşterea limbii germane, va constitui o grea povară pentru serviciile sociale ale statului.

În toate cele 16 landuri ale Germaniei s-a înregistrat o creştere a populaţiei, în condiţiile în care solicitanţii de azil sunt răspândiţi pe întreg teritoriul german. AGERPRES

×
Subiecte în articol: imigranti germania