x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RECORD DE TEMPERATURĂ, ARȘITĂ de 74 de grade Celsius

RECORD DE TEMPERATURĂ, ARȘITĂ de 74 de grade Celsius

01 Aug 2015   •   16:08
RECORD DE TEMPERATURĂ, ARȘITĂ de 74 de grade Celsius

Orientul Mijlociu nu este străin de căldura toridă. Dar un oraş din Iran a rivalizat în ultimele zile cu recordul de temperatură globală din toate timpurile, cu o arşiţă resimţită de 74 de grade Celsius vineri şi de 70 de grade joi, indici ce pot fi mortali în cazul expunerii la căldură o perioadă mai lungă de timp, relatează Washington Post şi mashable.com.

Oraşul Bandar Mahshahr din sud-estul Iranului, cu o populaţie de până la 150.000 de locuitori, era joi un adevărat cuptor. Temperatura reală era de aproximativ 45 de grade, dar adăugând umiditatea extremă şi absenţa vântului, meteorologii au fost în măsură să determine că temperatura resimţită de corpul uman depăşea 70 de grade Celsius.

Situat în apropierea Golfului Persic, unde apa poate ajunge la 32 de grade, oraşul Bandar Mahshahr suferă de unul dintre cele mai înalte niveluri de umiditate din lume atunci când vântul aduce pe uscat aer încărcat cu vapori de apă.

Valorile extreme de temperatură din această săptămână din Iran s-au înregistrat în contextul în care o arşiţă cumplită a cuprins întreaga regiune a Orientului Mijlociu.

Deşi nu există înregistrări oficiale, 81 de grade Celsius este cel mai ridicat indice de căldură atins vreodată. Acesta a fost observat în Dhahran, Arabia Saudită, la 8 iulie 2003, scrie Washington Post citând înregistrările păstrate de istoricul meteo Christopher Burt. agerpres.ro

×