x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe REFERENDUM ISTORIC. Scoţienii decid astăzi dacă părăsesc sau nu Marea Britanie. Secţiile de votare s-au deschis

REFERENDUM ISTORIC. Scoţienii decid astăzi dacă părăsesc sau nu Marea Britanie. Secţiile de votare s-au deschis

18 Sep 2014   •   08:21
REFERENDUM ISTORIC. Scoţienii decid astăzi dacă părăsesc sau nu Marea Britanie. Secţiile de votare s-au deschis
Sursa foto: Facebook
UPDATE 09:42 - Secţiile de votare pentru referendumul privind independenţa Scoţiei s-au deschis. De la Glasgow la Edinburgh, alegătorii urmează să răspundă la întrebarea "Scoţia trebuie să devină o ţară independentă? şi să decidă dacă vor pune capăt sau nu unei alianţe ce datează din 1707.
..............................................

Scoţia decide astăzi, în cadrul unui referendum istoric, dacă vrea să devină independentă sau să rămână sub egida Marii Britanii. Cele 2.600 de birouri de vot scoţiene îşi deschid porţile la ora locală 07h00 (06h00 GMT) şi se vor închide la 22h00 (21h00 GMT). Primele rezultate ale referendumului sunt aşteptate vineri dimineaţă.

Un vot în favoarea independenţei va implica separarea de Marea Britanie, în caz contrar Scoţia urmând să beneficieze de un statut de autonomie sporită. Oricum, scrutinul va deschide un nou capitol în relaţiile epice şi adesea războinice dintre 'Ţara Scoţilor' şi vecinii din sud. În ultimii 1.400 de ani, teritoriul din nord şi-a schimbat statutul de circa zece ori, iar după Actul de Uniune din anul 1707 Scoţia a fost alternativ teritoriu suveran sau vasal al Londrei.

Acum 8,3% din populaţia britanică va decide soarta ansamblului alcătuit din englezi, galezi, nord-irlandezi şi scoţieni. Conform ultimelor sondaje, unioniştii, care sprijină ideea rămânerii Scoţiei în cadrul Marii Britanii, sunt cotaţi cu 53% din intenţiile de vot, astfel că ecartul dintre cele două tabere se situează în marja de eroare şi orice rezultat este posibil.



×