x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Relaţiile transatlantice se află în pericol, potrivit lui Jens Stoltenberg

Relaţiile transatlantice se află în pericol, potrivit lui Jens Stoltenberg

19 Iun 2018   •   13:04
Relaţiile transatlantice se află în pericol, potrivit lui Jens Stoltenberg
Sursa foto:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  a avertizat că diviziunea profundă dintre SUA, în timpul preşedinţiei Trump, şi aliaţii săi europeni nu dispare şi nu există certitudini că relaţiile transatlantice şi alianţele militare vor supravieţui, scrie The Guardian.  

În contextul atacurilor lansate de Trump împotriva cancelarului Germaniei, Angela Merkel, imigraţiei şi dificultăţilor domestice, Jens Stoltenberg a cerut ca toţi membri NATO să încerce să evite o ruptură dezastruoasă a unităţii.

Fostul premier al Norvegiei a scris pentru The Guardian că înainte de summitul alianţei militare din iulie, liderii trebuie să fie conştienţi că “unde diferenţele persistă, trebuie să limităm orice impact negativ asupra cooperării noastre pentru securitate”.

“În condiţiile în care alinaţa a fost creeată în urmă cu 70 de ani, oamenii din Europa şi America de Nord s-au bucurat de o perioadă de pace şi prosperitate fără precedent. Dar, la nivel politic, aceste legături care ne aduc împreună sunt sub tensiune. Există diferenţe reale între Statele Unite şi ceilalţi aliaţi în probleme, precum comerţul, schimbările cliamtice şi acordul nuclear iranian. Aceste neînţelegeri sunt reale şi nu vor dispărea peste noapte. În fond, nicăieri nu este scris în piatră că legătura transatlantică va prospera întotdeauna. Asta nu înseamnă, totuşi, că ruptura este inevitabilă. Putem să o menţine (n.r legătura transatlantică), inclusiv toate beneficiile care derivă din ea”, a mai scris Stoltenberg.

×